La suspensió de relacions de Barcelona amb Israel és un alè d’esperança per al poble palestí

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha debatut aquest divendres la iniciativa ciutadana de la campanya “Barcelona amb l’apartheid no, Barcelona amb drets humans sí”, que té el suport de 112 entitats de la ciutat, l’aval de més de 4.500 signatures i d’un centenar d’entitats palestines i una trentena d’organitzacions jueves d’arreu del món. Lamentem que, l’endemà que l’exèrcit israelià assassinés 11 palestines i en ferís 104 entrant a sang i foc en un mercat de Nablus, PSC i ERC, que es diuen d’esquerres, s’hagin oposat i abstingut respectivament en la votació cedint a les pressions del lobi sionista. Però l’alcaldessa Ada Colau ha ratificat que manté el decret d’alcaldia que suspèn les relacions amb Israel, inclòs l’agermanament amb Tel Aviv, mentre els drets del poble palestí continuïn sent vulnerats. De la mateixa manera que va ser l’alcalde Joan Clos qui va signar l’acord d’agermanament corresponia revocar-lo per decret d’alcaldia, tal i com va dictaminar en un informe jurídic del síndic de greuges municipal. 

Natalia Abu Sharar, presidenta de la Comunitat Palestina de Catalunya i Laurent Cohen, president de l’Associació Junts, associació catalana de jueus i palestins, ha defensat avui la iniciativa ciutadana davant del ple.  La Natàlia ha dit: “Aquesta decisió històrica és sens dubte una victòria pels drets humans i polítics del poble palestí i un orgull per les ciutadanes de Barcelona i Catalunya.” En el torn de rèplica en Laurent Cohen ha ensenyat l’anunci publicat avui a El País de Jewish Voice for Peace on surten ells milers de firmes que han recollit persones jueves d’Estats Units d’Amèrica en suport a la decisió de l’alcaldessa. Ho han fet acompanyades per activistes que aguantaven la pancarta “Barcelona, trenqueu l’agermanament amb Tel-Aviv” i les fotos de les palestines assassinades a mans de l’èxèrcit israelià només aquestes últimes setmanes. 

D’ençà que Ada Colau va anunciar el dia 8 de febrer la suspensió de relacions d’alcaldia amb Israel, inclòs l’agermanament amb Tel-Aviv, la campanya no ha parat de recollir suports, de les organitzacions palestines de drets humans més gran, 4 premis Nobel de la Pau, actrius de Hollywood, pensadores i filòsofes o l’enviada especial de l’ONU al Pròxim Orient. 

A més, el PSC, tot i el clam solidari amb el poble palestí -al qual s’han sumat avui una quarentena d’entitats de migrants d’arreu de l’estat espanyol en un carta oberta a Jaume Collboni– ha presentat una moció en contra la nostra iniciativa, i la decisió de l’alcaldessa, que ha guanyat gràcies al suport de tota l’oposició i l’abstenció d’ERC.

La campanya #BCNAmbApartheidNo valora molt positivament la decisió de l’alcaldessa Ada Colau, seguint les directius d’organitzacions com Human Rights Watch i Amnistia Internacional. Celebrem també tots els suports recollits arreu del món. Sabem que aquesta decisió històrica i és un pas endavant per acabar amb la impunitat de l’apartheid israelià.

Qui s’ha quedat sol avui, són els partits del consistori que continuen oferint impunitat als crims de l’estat d’Israel

Organitzacions jueves d’arreu del món i premis novels nous suports a la decisió de la suspensió de relacions institucionals amb Israel

Organitzacions jueves d’arreu del món i premis novels, nous suports a decisió de la suspensió de relacions institucionals amb Israel

El filòsof Noam Chomsky i Adolfo Pérez Esquivel, Premi Nobel de la Pau  i 26 organitzacions jueves d’arreu del món també donen suport a la decisió de l’alcaldessa Ada Colau i la iniciativa ciutadana

Des de dimecres 8 febrer quan l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau va anunciar que suspenia les relacions institucionals amb Israel, inclòs l’agermanament amb Tel-Aviv, fins que es respectin els drets del poble palestí, la campanya #BCNAmbApartheidNo, no ha deixat d’acumular suports.

A la primera llista de 80 persones a nivell estatal i a la cinquantena de personalitats a nivell internacionals es sumen encara més noms.

Entre ells el filòsof Noam Chomsky i Adolfo Pérez Esquivel, Premi Nobel de la Pau també recolzen que han firmat la carta del moviment progressista Progressive International.

A nivell català s’ha sumat el president de Sos Racisme Catalunya, Cheikh Abdul Khadre Drame Tine. Des d’Amèrica Llatina s’ha sumat la filla de la lluita ambientalista Berta Cáceres, Laura Zúñiga, Juan Carlos Giordano, diputat d’Izquierda Socialista a Argentina, Laura Marrone, legisladora d’Izquierda Socialista a Argentina, Joao Batista “Babá”, exdiputat del CST-PSOL al Perú, Enrique Fernández Chacón, exdiputat del PT-Unios al Perú, Arturo Escobar, antropòleg colombià de la Universitat de Chapell Hill a EUA i Silvana Rabinovich, doctora en filosofia de l’UNAM a Mèxic i autora de “Figures bibliques en la teología política colonial d’Israel”.

També se suma Yakov Rabkin, professor emèrit de la Universitat de Montreal i autor d’”Una oposició jueva al sionisme”, fundador de Independent Jewish Voices de Canada..

Destaquen Malalai Joya, exdiputada afganesa i militant feminista i pels Drets Humans i Alain Gresh periodista, director d’Orient XXI i exdirector de Le Monde Diplomatique.

Més de 80 organitzacions de drets humans palestines incloses algunes jueves han firmat una carta d’agraïment a l’alcaldessa i a les activistes que han contribuït a la decisió. La carta diu: “Saludem una vegada més a les barcelonines per aquest moment innovador i animem a altres ciutats d’arreu del món a seguir el mateix en fer aquest pas essencial i utilitzar la seva influència per acabar amb la implicació institucional amb l’apartheid d’Israel.”

Des d’Israel s’ha sumat la filòsofa i professora Nurit Peled. Des d’Israel també l’organització Boycott from Within ha escrit una carta oberta a Esquerra Republicana de Catalunya i al Partit Socialista de Catalunya demanant que aturin els atacs a la decisió de l’alcaldessa i que votin sí a la iniciativa ciutadana que es votarà al ple del 24 de febrer.

A més, avui s’ha fet públic al diari El País un anunci de Jewish Voice for Peace on anunciava el suport de milers de persones jueves a la decisió de l’alcaldessa i on afirmaven: “La crida a la justícia per als i les palestines està lligada a la crida d’aquells que lluiten per un món millor, més just i més sostenible on la igualtat i la dignitat s’atorguin a totes les persones, sense excepcions”. Als suports d’organitzacions jueves antisionistes es sumen l’Union des Juifs de France pour la paix, la International Jewish Antzionist  Network,el International Jewish Collective for Justice in Palestine (IJCJP) que representa a collectius jueues que viuen en més de 15 països i European Jews for Just Peace (EJJP) format per 13 organitzacions.  La carta d’EJJP diu:
“En qualsevol altra context l’alcaldessa Colau seria aplaudida per la seva posició en favor dels drets humans. Malauradament, l’estat d’Israel a través de la seva autodenominació com a “estat jueu” ha escampat la mentida que representa a les persones jueves en globalitat. Però no és així. No podem estar d’accord amb un estat que es defineix en la discriminació ètnica.” A més, una desena de persones jueves han escrit una carta a l’alcalde de Miami per la carta plena de mentides d’atac que va enviar a l’alcaldessa.

La plataforma de Housing and Land Rights Network ha començat una recollida de firmes per a recolzar la suspensió de relacions amb Israel.

La campanya Barcelona amb l’apartheid ha fet públics cartells demanant a ERC que no es posi de perfil davant la vulneració de650 drets humans del poble palestí i al PSC que deixi de ser còmplice de l’apartheid israelià.

La campanya “Barcelona amb l’apartheid no, Barcelona amb els drets humans sí” celebra la suspensió de les relacions institucionals amb Israel

Lamentem que PSC i ERC no hagin donat suport a la nostra iniciativa ciutadana, i s’hagin negat a enfortir la cooperació amb les organitzacions palestines, israelianes i internacionals que lluiten contra l’apartheid

 

Des de la campanya “Barcelona amb l’apartheid no, Barcelona amb els drets humans sí” celebrem que l’alcaldia de Barcelona ha donat resposta a la nostra iniciativa ciutadana suspenent les relacions institucionals amb Israel, inclòs l’agermanament amb Tel-Aviv. L’alcaldessa de Barcelona va també respondre a les indicacions de la Sindicatura de Greuges de Barcelona, que recordava que l’agermanament s’havia signat via decret d’Alcaldia, per Joan Clos, alhora que recomanava que través d’alcaldia era com s’hi havia de posar fi. L’alcalde en el seu moment ho va fer sense consultar a les forces polítiques que llavors estaven al consistori ni a la ciutadania de Barcelona.

Observem amb preocupació que forces que es consideren progressistes s’hagin abstingut, com ERC, o votat en contra, com el PSC, de la nostra iniciativa ciutadana.  No donar suport a la iniciativa suposa un acte de complicitat amb les institucions israelianes les quals, segons els darrers informes d’Amnistia Internacional i Human Rights Watch apliquen un règim d’apartheid i persecució contra la població palestina.

L’agermanament mantingut fins al dia d’avui no va aconseguir aturar els bombardejos contra el Parc de la Pau de Barcelona a Gaza, per part d’Israel,  ni que després de 25 anys s’hagin materialitzat els Acords d’Oslo. Demanem a aquestes dues forces polítiques que reconsiderin la seva decisió de cara al ple del dia 24 de febrer, en el qual s’han presentat mocions sobre aquesta qüestió.

A més, advertim que aquesta decisió és incoherent amb el posicionament que van tenir les mateixes forces quan van aprovar la Resolució 399/VIX del Parlament de Catalunya el passat 16 de juny de 2022 en què les forces progressistes, incloses les citades, es comprometien a treballar per la fi de l’apartheid israelià.

La decisió de l’alcaldessa de suspendre relacions amb Israel està rebent suports molt amplis i de tot el món. S’han vist cartells a Ramallah i Gaza agraint el gest valent a Barcelona. L’alcalde de Gaza va fer pública una carta agraint la decisió. Fayez Elemare de la Unió Independent de Comitès de Treballadors Palestins de Gaza també. El líder de la Iniciativa Nacional Palestina, Dr Mustapha Barghouti ha fet aquest vídeo on agraeix el gest i recrimina als polítics que no la recolzen. La legisladora palestina Hanan Ashrawi també ha agraït el gest. Sahar Francis, directora d’Adammeer l’associació més gran de suport a presos polítics a Palestina, i una de les organitzacions que ha estat criminalitzada per Israel, també ha agraït públicament el gest. Des d’Israel ho ha fet l’organització Boycott from Within.

A nivell estatal més de 80 personalitats del món de la cultura, política i pau donen suport al trencament, inclòs el cantant Paco Ibañez i l’escriptora Maruja Torres. A nivell internacional Jewish Voice for Peace està recollint firmes en suport a la decisió. La Progressive International, una plataforma que mobilitza activistes i organitzacions d’esquerres, també ha sortit aplaudint la decisió. L’organització jueva European Jews for a Just Peace també ho ha celebrat. El director d’Human Rights Watch i la relatora especial de l’ONU del Territori Palestí Ocupat han destacat la importància en el reconeixement de la realitat que es viu a Palestina. I 50 personalitats a nivell internacional, inclosos tres Nobels de la Pau, i actrius de Hollywood com Susan Sarandon i Viggo Mortensen han agraït la tasca de l’alcaldessa i de les defensores de drets humans que ho han fet possible.

El dimecres 15 de febrer les forces progressistes tenien l’oportunitat de donar suport a la nostra iniciativa ciutadana: una campanya formada per 112 organitzacions de la societat civil catalana, inclosos els principals sindicats, associacions de veïnes, antiracistes, feministes i partits polítics i altres organitzacions que lluiten per la justícia social. Lamentem que, de les forces polítiques al Consistori, només Barcelona en Comú hagi defensat els interessos de la societat civil que històricament ha empès l’Ajuntament a ser pioner en la Defensa dels Drets Humans. ERC es va abstenir de la nostra iniciativa i PSC va votar en contra. Inicialment, el PSC anava a presentar una moció en contra de la decisió de l’alcaldessa, però gràcies a la pressió ciutadana vam aconseguir que el PSC la retirés. La moció també en contra que va votar el PP, també va quedar rebutjada, però és important mencionar que el PSC hi va votar a favor.

Ens ha preocupat molt sentir les mentides que han dit els partits, blanquejant el règim d’apartheid que és l’Estat d’Israel i també la seva capital.  La imatge moderna, progressista i oberta de Tel-Aviv és utilitzada per l’Estat d’Israel per netejar la seva imatge i amagar la violació dels Drets Humans i a les pràctiques que configuren el crim d’apartheid. Una ciutat que sistemàticament discrimina una part de la població per motius religiosos i d’origen mai pot ser democràtica. Israel és només una democràcia per a les persones israelianes, i una dictadura militar per a les palestines, tal com recorda la periodista israeliana Amira Hass.  Només l’any 2022 Israel va assassinar a més de 230 palestins, i amb el nou executiu ultra de Benjamin Netayahu amb forces de l’extrema dreta tot fa pensar que la violència serà encara pitjor. Rebutgem l’acusació d’antisemitisme contra les nostres entitats, que dediquem la nostra feina a la defensa dels drets humans i contra el racisme. Recordem que la lluita pels drets del poble palestí forma part de la lluita global contra el racisme i el colonialisme, i que la nostra campanya i la ruptura de l’agermanament compten amb el suport de moltes organitzacions jueves antisionistes de tot el món i que rebutgen l’equiparació la crítica a les polítiques de l’estat d’Israel amb l’antisemitisme i que l’estat d’Israel representi el poble jueu.

El dia 24 de febrer ens toca defensar un altre cop la nostra iniciativa al Ple. Els partits són a temps de canviar d’opinió i de mostrar que no creuen que les vides palestines valguin menys, i assumir la responsabilitat que obliga el dret internacional davant dels crims de lesa humanitat, com el crim d’apartheid contra el poble palestí. Emplacem  Esquerra Republicana de Catalunya i al Partit Socialista de Catalunya que, en coherència amb el que aquests mateixos grups van votar al Consell Municipal de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, rectifiquin i que de la mateixa manera que van liderar, o no es van oposar a la suspensió de relacions amb Rússia per la invasió d’Ucraïna, facin el mateix amb Israel. Recordem que ambdós partits van reconèixer que Israel comet el crim d’apartheid al Parlament de Catalunya. Com no es pot estar d’acord en suspendre relacions amb un estat que comet el crim d’apartheid? La defensa dels drets humans i del dret internacional no pot estar sotmesa a una doble vara de mesura.

Per tot l’exposat, de forma prèvia al ple del divendres 24, fem una crida a totes les persones defensores dels Drets Humans i de la població palestina a una concentració a Plaça Sant Jaume pel proper dijous 23 de febrer a les 19h per defensar la suspensió de relacions amb Israel i exigir als partits el rebuig a l’apartheid israelià.

Cinc premis Nobel i mig centenar de figures internacionals recolzen la suspensió de relacions entre Barcelona i Israel

Els premis Nobel Annie Ernaux, Adolfo Pérez Esquivel, George P. Smith, Jody Williams i Mairead Maguire, els actors Mark Ruffalo, Miriam Margolyes, Viggo Mortensen i Alia Shawkat, o les activistes Angela Davis, Arundhati Roy i Naomi Klein entre les més de 50 personalitats d’arreu del món que recolzen la suspensió de vincles de l’alcaldessa de Barcelona amb les institucions oficials israelianes.

La setmana passada, Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, va anunciar la suspensió que inclou la cancel·lació de l’acord d’agermanament de Barcelona amb Tel Aviv, fins que “les autoritats israelianes acabin amb la violació sistemàtica dels drets de la població palestina i compleixin plenament el dret internacional”. 

En una carta adreçada al primer ministre israelià Netanyahu, l’alcaldessa va dir que la mesura s’ha produït en resposta a una petició d’un centenar d’organitzacions socials i de milers de veïns la ciutat dins la campanya “Barcelona diu NO a l’apartheid, Barcelona diu SI als drets humans”. 

Ara, signants d’alt perfil com els guanyadors del Premi Nobel de  la Pau Mairead Maguire, Adolfo Pérez Esquivel i Jody Williams i de Química, George P. Smith, els directors de cinema Fernando Meirelles (City of God) i Cherien Dabis (Ozark, Only Murders in the Building) i Ken Loach (Jo, Daniel Blake), i els músics Marianne Faithful, Peter Gabriel, Seun Kuti i Brian Eno, han signat una carta per donar suport a la posició de l’alcaldessa. 

La carta critica els governs per no reaccionar davant les infraccions del dret internacional i les violacions dels drets del poble palestí per part d’Israel durant dècades, amb “gestos buits… alhora que armen, financen i protegeixen” la impunitat del règim israelià. Continua dient que la mesura de l’alcaldessa de Barcelona “ens recorda els valents ajuntaments que van ser pioners en tallar vincles amb l’apartheid a Sud-àfrica en el passat”. 

La carta també està signada per Angela Davis i el diputat sud-africà Nkosi Zwelivelile “Mandla” Mandela, nét de Nelson Mandela. En un missatge personal a l’alcaldessa, el signatari de la carta Ronnie Kasrils, veterà de la lluita contra l’apartheid a Sud-àfrica i exministre del govern de Mandela, ha afegit que s’ha mostrat “entusiasmat per la decisió” que, segons ha dit, “ressona més enllà de Barcelona. Inspira la comunitat internacional i els que vivim en una Sud-àfrica lliure i democràtica”. 

L’advocat i autor palestí Raja Shehadeh, els legisladors Hanan Ashrawi i Mustafa Barghouti i el fundador de Physicians for Human Rights-Israel, Ruchama Marton, també han signat, juntament amb la filòsofa Judith Butler i Nora Cortinas, cofundadora de les Madres de la Plaza de Mayo, el moviment que va denunciar les ‘desaparicions’ de la dictadura argentina del 1974-1983. La carta acaba amb un missatge als que defensen els drets humans a Barcelona: “Tots ens doneu l’esperança que la justícia, la llibertat, la igualtat i la dignitat per a tothom puguin prevaler”.


Aquest és el text de la carta:

Saludem l’alcaldessa de Barcelona, ​​​​Ada Colau, per la seva valenta decisió de suspendre els llaços institucionals amb Israel, inclòs l’acord d’agermanament amb Tel-Aviv, fins que els palestins puguin viure en llibertat, sense ocupació militar i apartheid. 

Això ens recorda els valents ajuntaments que van ser pioners en tallar vincles amb l’apartheid a Sud-àfrica en el passat. Després dels informes de les principals organitzacions palestines, sud-africanes, israelianes i internacionals de drets humans que designen Israel com a estat d’apartheid i demanen mesures efectives per acabar amb la complicitat internacional de què gaudeix, la decisió de Barcelona hauria d’inspirar les institucions arreu del món a posar fi a la seva pròpia implicació en la supervivència dels règims d’opressió. 

L’apartheid, al cap i a la fi, és un crim contra la humanitat. Nosaltres, els sotasignats, ens oposem al racisme en totes les seves formes i defensem els principis de justícia i drets humans d’una manera holística que inclogui els palestins. 

Ens indigna moralment que els governs poderosos reaccionin a les greus violacions dels drets dels palestins per part Israel segons el dret internacional amb gestos buits i expressions de “preocupació”, alhora que armen, financen i protegeixen de la responsabilitat el sistema d’injustícia d’Israel durant dècades i continuen fent com si res. Amb l’actual govern israelià, el més ultradretà, racista, masclista i homòfob de la història del país, cal pressionar més que mai per acabar amb la seva impunitat i obligar-lo a respectar els drets dels palestins segons el dret internacional. 

Encomiem tots els que han fet possible aquesta decisió, especialment els defensors dels drets humans que han treballat incansablement i desinteressadament per aconseguir-la. Tots ens doneu l’esperança que la justícia, la llibertat, la igualtat i la dignitat per a tothom puguin prevaler.

 • Adolfo Pérez Esquivel, professor i premi Nobel de la Pau
 • Aki Kaurismaki, director i guionista 
 • Alexei Sayle, escriptor, còmic i locutor 
 • Alia Shawkat, actriu
 • Angela Davis, filòsofa 
 • Annie Ernaux, autora i premi Nobel 
 • Arundhati Roy, autora 
 • Bella Freud, dissenyadora de moda
 • Brian Eno, músic i productor 
 • Cherien Dabis, director, guionista i actor 
 • Christy Moore, cantant i compositora 
 • Eve Ensler, dramaturga 
 • Fernando Meirelles, director, guionista i productor 
 • George P. Smith, bioquímic i premi Nobel 
 • Gillian Slovo, autor i dramaturg 
 • Gloria Wekker, autor i acadèmica 
 • Hanan Ashrawi, legisladora i política 
 • Jody Williams, activista pels drets humans i premi Nobel de la Pau
 • Judith Butler, filòsofa i escriptora 
 • Julie Christie, actriu 
 • Kamila Shamsie, autora 
 • Ken Loach, director de cinema 
 • Lakhdar Brahimi, diplomàtic algerià de l’ONU 
 • Liam Cunningham, actor 
 • Mairead Maguire, activista per la pau i premi Nobel de la Pau
 • Malalai Joya, exdiputada afganesa i militant feminista i pels Drets Humans
 • Marianne Faithful, música 
 • Mark Ruffalo, actor 
 • Maxine Peake, actriu 
 • Michael Malarkey, actor 
 • Michael Mansfield KC, advocat 
 • Mike Leigh, director i guionista 
 • Mira Nair, directora de cinema 
 • Miriam Margolyes, actriu 
 • Mustafa Barghouti, legislador i polític 
 • Naomi Klein, autora 
 • Nkosi Zwelivelile “Mandla” Mandela, legislador a Sud-àfrica 
 • Nora Cortiñas, cofundadora de les Madres de Plaza de Mayo
 • Paul Laverty, guionista 
 • Peter Gabriel, músic 
 • Raja Shehadeh, escriptor i advocat 
 • Raji Sourani, director del Centre Palestí de Drets Humans 
 • Ramin Bahrani, director i guionista 
 • Ramy Youssef, comediant, actor i escriptor
 • Robyn Slovo, productora de cinema i televisió 
 • Ronan Bennett, guionista i autor 
 • Ronnie Kasrils, ex-ministre del govern de Nelson Mandela 
 • Ruchama Marton, fundador de Metges pels Drets Humans-Israel 
 • Sara Driver, directora de cinema 
 • Sepideh Moafi, actor 
 • Seun Kuti, músic 
 • Stephen Rea, actor 
 • Suad Amiry, autor i arquitecte 
 • Tunde Adebimpe, músic i actor 
 • Viggo Mortensen, actor, escriptor, director i productor 
 • Yanis Varoufakis, legislador i economista

Carta Oberta de suport a la decisió de suspendre relacions amb Israel 

Carta oberta de suport a la decisió de  suspendre relacions amb Israel 

Saludem l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per la seva valenta decisió de suspendre els llaços institucionals amb l’apartheid d’Israel, inclòs l’acord d’agermanament de Barcelona amb Tel Aviv, fins que el poble palestí pugui viure en llibertat, sense ocupació militar ni crims de guerra ni de lesa humanitat.

Barcelona té una llarga història en matèria de defensa dels drets humans. Avui, s’honra aquest històric llegat polític, i sobretot social, de la ciutat, que ha treballat i ho continua fent avui dia, incansablement pel respecte dels drets humans i la pau a nivell mundial. I marca el camí que cal seguir per a molts altres municipis i institucions públiques.

El 1998 se celebrava a Barcelona la Iª Conferència Europea de Ciutats pels Drets Humans, en commemoració del 50è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, i que va iniciar el camí que va culminar dos anys més tard en l’adopció de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans de la Ciutat. Aquest esdeveniment va ser un exemple, entre molts altres, de l’aposta barcelonina per ser una ciutat impulsora de la defensa dels drets humans i esdevenint referent mundial en la matèria.

Anys abans, Barcelona, amb la projecció internacional que tenia després de l’època olímpica, va ser també un clar exemple de solidaritat durant la Guerra de Bòsnia i Hercegovina, quan de manera unànime, ciutadania i institucions, van posar en marxa multitud de projectes de solidaritat i de cooperació, acompanyats d’una denúncia contundent dels crims i vulneracions de drets que s’estaven cometent.

No podem oblidar múltiples experiències ciutadanes destacables en defensa dels Drets Humans i de construcció de la Pau al llarg de les darreres dècades. Cal destacar el clam contra la guerra sorgit de les mobilitzacions massives contra l’OTAN, o anys més tard, i en proporcions mundialment històriques, les de la Guerra de l’Iraq.

Barcelona també serà ara recordada a la història com el primer gran ajuntament que va trencar llaços amb l’apartheid en solidaritat amb el poble palestí. Això ens recorda als ajuntaments valents que van ser pioners a tallar llaços amb la Sud-àfrica de l’apartheid en el passat.

Aquesta decisió va més enllà de Barcelona. És una clara resposta a la lluita de la societat civil catalana, i dels moviments socials, sindicats i partits polítics de tot el món que lluiten pels drets de totes.

Nosaltres, les signants d’aquesta carta, ens oposem al racisme en totes les seves formes i defensem els principis de justícia i drets humans d’una manera integral. Ens indigna que les respostes dels governs a les greus violacions per part d’Israel dels drets del poble palestí en virtut del dret internacional es limitin a buides expressions de “preocupació”, mentre molts d’aquests governs armen, financien i donen suport al sistema de injustícia d’Israel.

Aquesta decisió de Barcelona representa una fita històrica que esperem impulsi moltes altres administracions a deixar de col·laborar amb un règim que ha assassinat més de 50 menors d’edat només el 2022 i més de 2.000 des de l’any 2000. El poble palestí ens demana que deixem de ser còmplices de l’apartheid israelià.

No podem oblidar que amb l’actual govern israelià, el més ultradretà, racista, sexista i homòfob de la història del país, la rendició de comptes és més necessària que mai per posar fi a la seva impunitat i obligar-lo a respectar els drets del poble palestí.

Agraïm a totes i tots els que han fet possible aquesta decisió i a les defensores dels drets humans que han treballat incansablement i desinteressadament per aconseguir-la. Ens transmeteu l’esperança que la justícia, la llibertat, la igualtat i la dignitat per a tothom poden i han de prevaldre. Finalment, cal reiterar que esperem que aquesta decisió inspiri institucions de tot el món a posar fi a la seva pròpia implicació en el sosteniment de règims d’opressió.

Visca Palestina lliure!

Les sotasignants són:

Paco Ibañez, cantant. Jaume Roures, fundador de Publico i productor audiovisual. Maruja Torres Manzanera, escriptora i periodista. Helena Maleno, Defensora de Drets Humans, periodista, escriptora i investigadora hispano-marroquina. Yayo Herrero, Antropòloga i activista ecofeminista i pels Drets Humans. Luisa Morgantini exvicepresidenta del Parlament Europeu. José María González Santos Kichi”, alcalde de Cadiz. Teresa Rodriguez, portaveu d’Adelante Andalucía. Boaventura de Sousa Santos, profesor catedràtic de la Universitat de Coimbra. Carles Riera, Parlamentari. Eulàlia Reguant, Parlamentària. Adelina Escandell, Senadora per ERC-Sobirianistes. Manuel Zaguirre, Exsecretari general d’USO. KAP (Jaume Capdevila), dibuixant de la Vanguardia i “el Jueves”. Samantha Hudson, artista. Joan Roura Villalmanzo, periodista TV3. Sílvia Heras, periodista de TV3. Moha Gerehou, periodista i activista antiracista. Moni Ovadia, director de teatre i escriptor. Brigitte Vasallo, escriptora. Clara Serra, filòsofa i feminista. Benet Salellas, advocat. Laia Serra Perelló, jurista. Alberto San Juan, actor. Clara Segura Crespo, actriu. Julio Manrique, actor i director. Los chicos del Maíz, grup de música. Santiago Alba Rico, assagista. David Fernandez, periodista. Gabriela Serra, activista social. Isaac Rosa, escriptor. Fermin Muguruza, músic i cineasta. Pastora Filigrana Garcia, advocada. Juan Soroeta Liceras, Profesor de Derecho Internacional Público de la Universidad del País Vasco. Marta Sanz Pastor, escriptora. Salvador López Arnar, col·laborador de El Viejo Topo. José Luis Martín Ramos, Catedràtic emèrit d’Història Contemporània. Alguer Miquel Bo, músic. Bruna Cusi Echaniz, actriu. Ana Tijoux, cantant. Teresa Aranguren Amézola, periodista. OIeguer Presas Renom, exfutbolista del FC Barcelona. Jordi Calvo, Coordinador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau. Montserrat Vila, membre d’Hèlia. Nora Miralles, Presidenta del Centre Delàs d’Estudis per la Pau. Yago Alvarez, periodista. Andrés Garcia, jurista. Anaïs Franquesa, jurista. Youssef M. Ouled, periodista. Arés Perceval, copresidenta de LaFede.cat. Albert Caramés Boada, director de Fundipau. Montserrat Arbós, periodista, professora de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, membre de Fundipau. Toni Guirao, president de la Federació ACAPS. Luca Gervasoni Vila, director de l’Institut NOVACT de Noviolència. Pere Ortega, investigador en cultura de pau. Diego Checa Hidalgo, professor i investigador de la Universitat de Granada. Miriam Hatibi, consultora de comunicació. Sarah Babiker Moreno, periodista. Pepe Beúnza, primer objector de consciència de l’estat espanyol per motius no religiosos. Maysun Abu-Khdeir, fotoperiodista. Héctor Grad Fuchsel, professor universitari de la UAM. Anita Botwin, periodista i activista feminista. Tribade, grup de música. Rosa de Falastín Mustafá, diputada del PSPV-PSOE en les Corts Valencianes. Isaías Barreñada Bajo, professor de Relacions Internacionals de la Universitat Complutense de Madrid. Alejandro Pozo, investigador sobre conflictes armats del Centre Delàs i professor de Relacions Internacionals. Ramon Pedregal Casanova, escriptor. Anna Gabriel, jurista. Neus Sotomayor, Presidenta d’Unipau. Yacine Belahcene Benet, cantant, productor i gestor cultural. Maider Fernández Iriarte – Realitzadora (a Lo de Évole i de documentals). Agustín Velloso Santisteban, professor de la UNED. José Abu-Tarbush, professor universitat de la Laguna. Dina Bousselham, politòloga i professor de la UCLM. Waleed Saleh, professor universitari de la UAM. Jaime Pastor Verdú, professor ciències polítiques de la UNED. Jorge Ramos Tolosa, professor de la Universitat de València. Marga Olalla Marfil, membre de Lluita Internacionalista. Mª Rosalía Moro López, periodista. Pedro López López, Professor Universitat Complutense de Madrid. Sira Rego, eurodiputada i portaveu federal d’Izquierda Unida. Enrique Santiago, Secretari General del PCE i diputat d’Unidas Podemos. Àngela Ballester Muñoz, exdiputada del Congrés de Diputats de Podemos. Ernest Urtasun, Eurodiputado de En Comú Podem y vicepresidente de los Verdes/ALE. Miguel Urbán, eurodioputat d’Anticapitalistas. Manuel Pineda, eurodiputat d’Unidas Podemos. Jaume Asens, diputat d’Unidas Podemos. Lucía Muñoz Dalda, diputada d’Unidas Podemos. Antón Gomez Reino, diputat del Congrés d’Unidas Podemos.

Barcelona, 9 de febrer de 2023.

VICTÒRIA de la campanya “Barcelona amb l’apartheid No”: l’alcaldia de Barcelona suspèn les relacions institucionals amb Israel i l’agermanament amb Tel-Aviv

La mesura es farà efectiva fins que Israel no compleixi amb el dret internacional, les resolucions de Nacions Unides i les recomanacions de les organitzacions internacionals que han dictaminat en els seus informes que l’estat d’Israel porta a terme pràctiques de persecució i apartheid contra la població palestina.

Les organitzacions impulsores de la campanya “Barcelona amb l’apartheid No”, recolzada per 112 organitzacions i les signatures de més de 4.000 persones celebrem l’assoliment d’aquesta demanda històrica del moviment de solidaritat amb el poble palestí. Aquesta fita llença un missatge clar i contundent contra la política de d’apartheid, colonialisme i ocupació de l’Estat d’Israel. Estem segures que serà un far de llum.

Celebrem aquesta victòria i a la vegada sentim tristesa per la situació cada cop més greu i dramàtica que viu el poble palestí: la deriva radical i repressiva de l’Estat d’Israel impulsada pel nou govern n’és la prova fefaent. La situació al terreny no deixa d’empitjorar. Esperem que la decisió presa per l’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona avui obri pas perquè més institucions trenquin la seva complicitat amb l’apartheid israelià.

L’èxit ha estat possible gràcies al treball incansable de persones i organitzacions socials molt diverses com ara: organitzacions antiracistes, feministes, de joventut, LGTBI, de drets d’habitatge, polítiques, cooperació i els principals sindicats.  El suport de la població de Barcelona també ha permès recollir 4.135 signatures en un temps rècord. Celebrem que també s’hagi donat resposta a la resolució de la Sindicatura de Greuges, sorgida a instància d’una queixa ciutadana impulsada el febrer de 2021. que recomana la revocació de l’Agermanament amb Tel Aviv”, mantenir-lo comportaria una complicitat en la configuració d’un crim d’apartheid.

Avui l’Ajuntament de Barcelona dona un missatge de defensa del dret internacional i dels drets humans del poble palestí. La població de Barcelona impulsa al govern de la seva ciutat a adoptar iniciatives i canvis necessaris per a convertir-la un cop més que en capdavantera en l’acció internacional basada en el principi dels drets de les persones a viure en llibertat i segons el Dret Internacional.

En sentim orgulloses d’haver llençat aquest missatge i fem una crida a que institucions d’arreu del món es sumin a iniciatives per aïllar l’apartheid i aturar els crims de lesa humanitat contra la població palestina. Aquesta victòria ens omple d’esperança i energia per a seguir lluitant fins que el poble palestí pugui viure en llibertat i dignitat a la seva terra. És per això que fem una crida oberta a celebrar aquesta victòria el proper dissabte 11 de febrer a les 18h a la seu de la Comunitat Palestina (Carrer del Torrent d’En Vidalet, 32, Barcelona) en el marc de l’acte “La Barcelona Antirracista amb Palestina”.

[Convocatòria de premsa] Membres del Parlament de Catalunya i del Senat visiten Palestina

Convocatòria de premsa
12 d’Octubre – 11h Palestina/ 12h Catalunya
Porta de Damasc – Jerusalem

Membres del Parlament de Catalunya i del Senat visiten Palestina

Una delegació formada per parlamentàries catalanes i senadores visita aquests dies Palestina. Una de les coordinadores del viatge va ser-li negada l’entrada a l’aeroport de Ben Gurion de Tel Aviv.

D’esquerra a dreta: Josep Ferrà (diputat balears Més per Mallorca), Toni Trobat (assessor), Carles Riera (diputat Catalunya CUP), Jéssica González (diputada Catalunya En Comú Podem), Koldo Martínez (senador Geroa Bai), Vicenç Vidal (senador Més per Mallorca), i Carles Mulet (Compromís).

L’objectiu de la visita és conèixer sobre el terreny la vulneració sistemàtica dels drets humans per part de l’estat d’Israel de la mà de la societat civil palestina. A partir d’aquí es volen obrir línies d’acció política en totes dues institucions per a denunciar el crim d’apartheid i la persecució que l’estat d’Israel exerceix sobre poble palestí.

La delegació, formada entre altres, per algunes de les parlamentàries que van impulsar la moció aprovada el passat 16 de juny al Parlament de Catalunya, convertint-se així en el primer Parlament d’Europa que estableix que Israel està imposant un règim d’apartheid contra el poble palestí, s’està reunint amb organitzacions de defensa dels drets humans, feministes i de defensa de preses polítiques. En aquest sentit, el passat 8 d’octubre la delegació va participar en una acció de suport a la vaga de fam de 30 preses polítiques que es troben, alguns d’ells des de fa més de dos anys, en “detenció administrativa” en presons israelianes. La delegació també ha visitat els camps de refugiades d’Aida a Betlehem i Jalazone a Ramallah i s’ha reunit amb el coordinador del Comitè Nacional de Boicot (BNC).

La delegació està integrada per les parlamentàries Jessica González (En Comú Podem) i Carles Riera (CUP) i pels senadors Carles Mulet (Compromís), Vicenç Vidal (Més per Mallorca) i Koldo Martínez (Geroa Bai) i pel diputat Josep Ferrà (Més per Mallorca).

Aquests dies també ha estat notícia als mitjans de comunicació que la coordinadora de la delegació, Alys Samson, excoordinadora d’Europa del moviment de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) va ser repatriada el passat 8 d’octubre després que Israel vetés la seva entrada al pas de la frontera a l’aeroport de Ben Gurion a Tel Aviv, així doncs la delegació va poder comprovar de forma directa la criminalització cap a les persones que treballen per denunciar la vulneració dels drets humans del poble palestí i que reforça la idea de l’aplicació del sistema d’apartheid per part d’Israel, segons estableix la Convenció de l’Apartheid de 1973 de Nacions Unides.

La visita ha estat organitzada per l’entitat SUDS i la Coalició Prou Complicitat amb Israel en el marc d’un projecte de cooperació que rep el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Contactes:
Alys Samson: +34 622651884
Jessica González: +34 678605737
Txus Blanco: +34 650681928

Més imatges:

El Parlamento de Cataluña reconoce que Israel aplica el ‘crimen de apartheid’ contra el pueblo palestino

NOTA DE PRENSA   (english edition | edició en català)

Este reconocimiento se ha concretado en la aprobación de una resolución en la sesión parlamentaria celebrada este 16 de junio en la Comisión de Acción Exterior, Transparencia y Cooperación (CAETC) del Parlamento de Cataluña.

El texto aprobado ha obtenido el apoyo de los Grupos Parlamentarios Socialista – Unidos para avanzar, Esquerra Republicana de Catalunya, Candidatura de Unidad Popular y En Comú Podem. Su aprobación convierte al Parlamento de Cataluña en el primero de Europa en reconocer públicamente que Israel comete el ‘crimen de apartheid’ contra el pueblo palestino.

La resolución afirma que el sistema que aplica Israel a los Territorios Ocupados es contrario al derecho internacional y equivale, de acuerdo con la definición contenida en el artículo 7.2, letra (h) del Estatuto de Roma de la Corte Penal Internacional, a la consideración de ‘crimen de apartheid’.”

Las reacciones de un hecho histórico como este no se han hecho esperar. La Coalición Basta Complicidad con Israel, formada por 16 entidades de la sociedad civil catalana y la impulsora de la resolución, ha reconocido a través de su portavoz Alys Samson que “es muy buena noticia que cuatro partidos políticos en Cataluña digan lo que hace décadas que dice el pueblo palestino: que Israel comete el crimen de apartheid” a la vez que ha añadido, “demuestra el creciente convencimiento a nivel internacional de que se debe acabar con la impunidad de Israel”.

Por su parte, Luca Gervasoni, presidente de Lafede.cat, entidad catalana conformada por más de 125 organizaciones que trabajan por la Justicia Global ha declarado “el texto aprobado será una herramienta muy importante para pedir coherencia en las políticas en el Gobierno de Cataluña. Es el momento de aplicar a Israel las mismas respuestas que acabaron con el Apartheid en Suráfrica. La Generalitat debe suspender los acuerdos institucionales, comerciales y culturales con las instituciones israelíes”.

La resolución aprobada afirma de forma contundente que “se compromete y pide al Gobierno de la Generalidad de Cataluña a no apoyar ni prestar ayuda ni asistencia para mantener esta situación. Es decir, a utilizar todas las herramientas políticas y diplomáticas posibles, en el ámbito de sus competencias, para garantizar que las autoridades israelíes implementen las recomendaciones formuladas en los Informes de Amnistía Internacional y Human Rights Watch”.

Asimismo, añada que “garantirá que los derechos humanos se pongan en el centro de todos los acuerdos bilaterales y multilaterales con las autoridades israelíes, con la diligencia debida para asegurarse de que no contribuyen a mantener un sistema equivalente al apartheid”.

La resolución fue registrada el pasado 21 de marzo en el marco de la Semana contra el Apartheid Israelí organizada por la Coalición Basta Complicidad con Israel. El acto central de esta semana fue una comparecencia en el Parlamento de Cataluña de Bruno Stagno, director de incidencia de Human Rights Watch y Esteban Beltran, director de Amnistía Internacional en España para presentar las conclusiones de los informes que cada una de estas organizaciones había elaborado en relación con la situación en Palestina.

En aquella ocasión, ambos coincidieron en señalar que las autoridades israelíes han creado un sistema legal de crueldad orientado a discriminar al pueblo palestino que supone un delito de apartheid por basarse en el origen étnico y racial.

Sobre la aprobación de la propuesta de resolución, Bruno Stagno ha comentado “La adopción de esta moción por parte del Parlament de Catalunya se suma al corazón de voces que han reconocido la realidad del apartheid y la persecución de millones de palestinos y representa un paso importante para poner fin a la complicidad con estos crímenes de lesa humanidad cometidos por las autoridades israelíes. Las Cortes Generales, así como los parlamentos de otros países en Europa y en el mundo, deben seguir su ejemplo. Un correcto diagnóstico es un primer paso indispensable para una solución. El desmantelamiento del apartheid es vital para el futuro de palestinos e israelíes y la causa de la paz.”

Por su parte, Esteban Beltrán, director de la sección española de Amnistía Internacional, ha declarado: “No existe justificación posible para un sistema construido en torno a la opresión racista institucionalizada y prolongada de millones de personas. El apartheid no tiene cabida en nuestro mundo, y los Estados que deciden realizar concesiones a Israel se encontrarán en el lado equivocado de la historia. La aprobación de esta propuesta de resolución en el Parlament de Catalunya, reconociendo esta situación como apartheid, es un paso más en el camino hacia la acción para desmantelar este sistema”.

Ambas organizaciones instaban a los estados ya las empresas, siguiendo las recomendaciones de estos informes, a revisar sus acuerdos institucionales y comerciales para asegurar que no sustentan el régimen de apartheid y persecución y no cometen crímenes de lesa humanidad, tal y como insta la resolución aprobada.


Comunicación y prensa:


The Parliament of Catalonia declares that Israel is committing the crime of apartheid against the Palestinian people

PRESS RELEASE  (edición en castellano | edició en català)

In a historical vote on Thursday, 16th of June, the Comission of Foreign Affairs, Transparency and Cooperation of the Catalan Parliament approved a resolution during parliamentary session declaring that Israel is committing the crime of apartheid

The resolution was supported by the following political parties: the Candidatura d’Unitat Popular, En Comú Podem, Esquerra Republicana de Catalunya and the Partit Socialista de Catalunya. With this approval, the Catalan Parliament becomes the first one in Europe to publicly recognise that Israel commits the crime of apartheid against the Palestinian people.  

The resolution affirms that “the system applied by Israel in the Occupied [Palestinian] Territories is contrary to international law and is equivalent to the crime of apartheid as defined in the Rome Statute of the International Criminal Court, Article 7.2 (h).” 

The reactions to such a historical have come fast. The Coalition Stop Complicity with Israel, made up of 16 Catalan civil society organizations and the driving force behind the resolution, has acknowledged through its spokesperson Alys Samson that “it is very good news that four political parties in Catalonia are saying what the Palestinian people have been saying for decades which is that Israel commits the crime of apartheid”, adding that it “demonstrates the growing international consensus that Israel’s impunity must end.”

Luca Gervasoni, president of Lafede.cat, a Catalan entity made up of more than 125 organizations working for Global Justice, stated that “the approved text will be a very important tool to demand coherence from the Catalan Government’s policies. It is time to apply to Israel the same measures that ended Apartheid in South Africa. The Generalitat (Catalan Government) must suspend institutional, trade and cultural agreements with Israeli institutions.

The approved resolution states that “it commits to and asks the Government of the Generalitat de Catalunya not to support or provide help or assistance to maintain this situation. That is, to use all possible political and diplomatic tools, within the scope of their competences, to ensure that the Israeli authorities implement the recommendations made in the Amnesty International and Human Rights Watch reports.”

It adds “it will ensure that human rights are at the heart of all bilateral and multilateral agreements with the Israeli authorities, with due diligence to ensure that they do not contribute to maintaining an apartheid-like system.”

The resolution was registered on March 21 as part of the Israeli Apartheid Week organized by the Coalition Stop Complicity with Israel. This week’s main event was an appearance in the Parliament of Catalonia by Bruno Stagno, director of advocacy for Human Rights Watch, and Esteban Beltran, director of Amnesty International in Spain, to present the conclusions of the reports that each of these organizations had elaborated on the situation in Palestine.

On that occasion, they both agreed that the Israeli authorities had set up a legal system of cruelty aimed at discriminating against the Palestinian people, which is a crime of apartheid because it was based on ethnic and racial origin.

Bruno Stagno commented on the approval of the motion: “The passage of this motion by the Catalan Parliament adds to the chorus of voices that have recognized the reality of apartheid and persecution for millions of Palestinians and a critical step to ending complicity in these crimes against humanity committed by Israeli authorities. The Spanish parliament, and parliaments throughout Europe and the world, should follow suit. Correctly diagnosing a problem is the first step to solving it. Dismantling apartheid is vital to the future of Palestinians and Israelis and the cause of peace.

Esteban Beltrán, director of the Spanish section of Amnesty International, declared: “There is no possible justification for a system built around the institutionalized and prolonged racist oppression of millions of people. Apartheid has no place in our world, and states that decide to make concessions to Israel will find themselves on the wrong side of history. The approval of this resolution in the Parliament of Catalonia, recognizing this situation as apartheid, is one more step on the road towards action to dismantle it”.

Both organizations urge states and businesses, following the recommendations of these reports, to review their institutional and trade agreements to ensure that they do not support apartheid and persecution and do not commit crimes against humanity.


Communication and press:


El Parlament de Catalunya reconeix que Israel aplica el ‘crim d’apartheid’ contra el poble palestí

NOTA DE PREMSA  (english edition | edición en castellano)

Aquest reconeixement s’ha concretat en l’aprovació d’una resolució en la sessió parlamentària celebrada aquest 16 de juny a la Comissió d’Acció Exterior, Transparència i Cooperació (CAETC) del Parlament de Catalunya. 

El text aprovat ha obtingut el suport dels Grups Parlamentaris Socialista – Units per avançar, Esquerra Republicana de Catalunya, Candidatura d’Unitat Popular i En Comú Podem.  La seva aprovació converteix al Parlament de Catalunya en el primer d’Europa en reconèixer públicament que Israel comet el ‘crim d’apartheid’ contra el poble palestí.

La resolució afirma “que el sistema que aplica Israel als Territoris Ocupats és contrari al dret internacional i equival, d’acord amb la definició continguda a l’article 7.2, lletra (h) de l’Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional, a la  consideració de ‘crim d’apartheid’.” 

Les reaccions d’un fet històric com aquest no s’han fet esperar.  La Coalició prou Complicitat amb Israel, formada per 16 entitats de la societat civil catalana i l’impulsora de la resolució,  ha reconegut a través de la seva portaveu Alys Samson  que “és molt bona notícia que quatre partits polítics a Catalunya diguin el que fa dècades que diu el poble palestí: que Israel comet el crim d’apartheid”  alhora que ha afegit, “demostra el creixent convenciment a nivell internacional que s’ha d’acabar amb la impunitat d’Israel”

Per la seva banda, Luca Gervasoni, president de Lafede.cat, entitat catalana conformada per més de 125 organitzacions que treballen per la Justícia Global ha declarat “el text aprovat serà una eina molt important per demanar coherència en les polítiques al Govern de Catalunya. És el moment d’aplicar a Israel les mateixes respostes que van acabar amb l’Apartheid a Sud-àfrica. La Generalitat ha de suspendre els acords institucionals, comercials i culturals amb les institucions israelianes”.

La resolució aprovada afirma de forma contundent que “es compromet i demana al Govern de la Generalitat de Catalunya a no donar suport ni prestar ajuda ni assistència per mantenir aquesta situació. És a dir, a utilitzar totes les eines polítiques i diplomàtiques possibles, dins l’àmbit de les seves competències, per a garantir que les autoritats israelianes implementin les recomanacions formulades en els Informes d’Amnistia Internacional i Human Rights Watch”. 

Així mateix, afegeixi que “garantirà que els drets humans es posin al centre de tots els acords bilaterals i multilaterals amb les autoritats israelianes, amb la diligència deguda per a assegurar-se que no contribueixen a mantenir un sistema equivalent a l’apartheid”.

La resolució va ser registrada el passat 21 de març en el marc de la Setmana contra l’Apartheid Israelià organitzada per la Coalició Prou Complicitat amb Israel. L’acte central d’aquesta setmana va ser una compareixença al Parlament de Catalunya de Bruno Stagno, director d’incidència de Human Rights Watch i Esteban Beltran, director d’Amnistia Internacional a l’estat espanyol per a presentar les conclusions dels informes que cadascuna d’aquestes organitzacions havia elaborat en relació a la situació a Palestina.

En aquella ocasió tots dos van coincidir en assenyalar que les autoritats israelianes han creat un sistema legal de crueltat orientat a discriminar al poble palestí que suposa un delicte d’apartheid perquè es basa en l’origen ètnic i racial. 

Sobre l’aprovació de la proposta de resolució, Bruno Stagno ha comentat “L’adopció d’aquesta moció per part del Parlament de Catalunya es suma al cor de veus que han reconegut la realitat de l’apartheid i la persecució de milions de palestins i representa un pas important per posar fi a la complicitat amb aquests crims de lesa humanitat comesos per les autoritats israelians. Les Corts Generals, així com els parlaments d’altres països a Europa i al món, n’han de seguir l’exemple. Un diagnòstic correcte és un primer pas indispensable per a una solució. El desmantellament de l’apartheid és vital per al futur de palestins i israelians i la causa de la pau.”

Per part seva, Esteban Beltrán, director de la secció espanyola d’Amnistia Internacional, ha declarat: “No hi ha justificació possible per a un sistema construït al voltant de l’opressió racista institucionalitzada i perllongada de milions de persones. L’apartheid no té cabuda al nostre món, i els Estats que decideixen fer concessions a Israel es trobaran al costat equivocat de la història. L’aprovació d’aquesta proposta de resolució al Parlament de Catalunya, reconeixent aquesta situació com a apartheid, és un pas més en el camí cap a l’acció per desmantellar aquest sistema”.

Totes dues organitzacions instaven als estats i a les empreses, seguint les recomanacions d’aquests informes, a revisar els seus acords institucionals  i comercials  per assegurar que no sustenten el règim d’apartheid i persecució i no cometen crims de lesa humanitat,  tal com insta la resolució aprovada. 


Comunicació i premsa: