Manifests dels col·lectius que formen part de #ProuComplicitat

wordpresstwitterfacebookyoutuberss

La campanya titulada “No més complicitat amb Israel” es va engegar ara fa un any, durant el mes de maig, mes de commemoració de la Nakqba Palestina. La campanya preten mostrar el rol capdavanter que juga Israel en el disseny, investigació, implementació i venda a l’estranger dels diferents sistemes de repressió. El propòsit de la campanya és obrir el debat i la reflexió sobre en quina mesura estem contribuint a la violència que pateix la societat civil palestina, i com es lucren empreses i corporacions espanyoles i catalanes a costa de l’ocupació de Palestina, amb el suport i beneplàcit dels nostres governs. I sobretot, mostrar l’estreta relació que hi ha entre la brutal repressió que vivim els moviments socials i ciutadans d’arreu del món per part dels cossos de seguretat de l’Estat amb Israel, l’Estat que idea, crea i perfecciona aquests sistemes per després exportar-los arreu del món.

Manifest Nakba

Prou repressió contra els moviments socials Prou col·laboració policial i militar amb Israel

Nosaltres, els moviments socials ens organitzem per fer front a un sistema que ens deixa en l’atur, que desnona una família cada 15 minuts, que persegueix a les persones emigrants, que ens precaritza, que ens explota. Volem una vida digna i justa per a totes les persones. I, en front nostre, l’estat s’organitza per reprimir-nos, per respondre amb intimidació i violència al nostre desig de canvi.

Denunciem la creixent repressió i la violència que es practica contra els moviments socials a Catalunya. Denunciem que aquesta estratègia vulnera l’estat de dret i vol mantenir les actuals injustícies.

Denunciem que la repressió que vivim a Catalunya està profundament interconnectada amb la repressió global que pateixen els moviments socials i, concretament, amb la infraestructura de seguretat i militar israeliana. El mateix exèrcit i empreses de seguretat i militars privades que mantenen sota ocupació a Palestina, han utilitzat la població Palestina com un enorme camp d’entrenament i investigació que els ha permès crear empreses, industries, productes i serveis que compren els nostres governs i s’utilitzen per controlar i reprimir els moviments socials. Aquests productes es venen amb la “garantia” d’haver estat provats en situacions reals, en els Territoris Palestins Ocupats.

Denunciem que el Govern de la Generalitat de Catalunya i el de l’Estat Espanyol fomenten les relacions econòmiques i empresarials amb un Estat que vulnera sistemàticament la legislació internacional sobre Drets Humans. Quan aquesta col·laboració s’estén al camp del comerç en matèria de seguretat i militar resulta legal i èticament del tot inacceptable.

Per això

Exigim al Govern de Catalunya que interrompi immediatament la compra de materials anti-avalots i de seguretat a empreses israelianes i suspengui tots els acords signats amb RABINTEX Industries i empreses intermediàries per la compra de material de seguretat i anti-avalot.

Exigim al Govern de Catalunya que informi sobre els centenars de milers d’euros (dels nostres impostos) que han pagat a l’empresa de seguretat israeliana “Hancal System Engineering” per assessorament en matèria de seguretat i control a les presons.

Exigim al Govern de Catalunya que retiri immediatament el seu suport institucional a l’empresa “Guardian Homeland Security”, que forma a cossos militars i policials en matèria de seguretat en camps d’entrenament a la Palestina ocupada i utilitza el logo dels Mossos d’Esquadra per publicitar els seus serveis.

Exigim al Govern de Catalunya i al de l’Estat Espanyol que no autoritzin a empreses a importar i exportar material militar a Israel (torpedes, cartutxos i armament divers), com per exemple Tyco electrònics o Indra, amb seu a Barcelona.

Exigim al Govern de Catalunya que les empreses privades israelianes del megagrup de seguretat ICTS no realitzin tasques d’identificació i interrogatori de viatgers a l’Aeroport del Prat.

Exigim a les nostres Universitats, la UAB, la UPC i la UPF, i institucions com ACC10 que suspenguin la seva col·laboració en projectes de recerca amb Israel en matèria de Seguretat i Defensa.

En l’aniversari del 15 de maig de 1948, data de la Nakba (el desastre), quan Israel va expulsar per la força a centenars de milers de palestins i palestines de les seves cases, terres i pobles, ens mobilitzem en defensa de la justícia i la dignitat, saludem al Poble palestí en resistència i el fem arribar la nostra solidaritat: no està sol i no l’oblidem.

Adhereix-te al manifest

wordpresstwitterfacebookrss

Aquest projecte d’investigació s'emmarca en una iniciativa de nombroses organitzacions de la societat civil catalana que treballen per sensibilitzar l'opinió pública catalana amb l'objectiu de promoure la solidaritat activa cap a la població palestina. Així mateix, es vol denunciar la vulneració dels drets humans per part de l'Estat d'Israel i instar als polítics i institucions de l'àmbit nacional, estatal i internacional per a què es posicionin de forma contundent en la defensa dels drets legítims del poble palestí per a aconseguir una pau justa i duradora al Pròxim Orient.

Manifest Negocis Ocults

Som persones associades a grups i organitzacions indignades després d’assabentar-nos que les institucions, la policia, empreses i universitats de Catalunya són còmplices dels abusos i les morts que genera la indústria militar i de seguretat d’Israel. Avui sabem, gràcies a l’estudi “La Defensa i la Seguretat (i l’ocupació) com a negoci”, que s’estan utilitzant les nostres institucions, empreses i universitats com a eina per intentar forjar una estreta aliança entre Catalunya i Israel, fet que denunciem i sobre el qual treballem per tal de posar-hi fi.

Adhereix-te al manifest de Negocis Ocults

wordpresstwitterfacebook

El moviment global per a una campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel fins que acompleixi amb el dret internacional i els drets del poble palestí va ser iniciat per la societat civil palestina al 2005 i està coordinat pel Comitè Nacional Palestí BDS (BNC). La campanya BDS és una estratègia que permet a la gent conscienciar-se per a assumir un paper actiu en la lluita palestina per la justícia.

Les universitats i l’apartheid israelià: acabem amb la complicitat

Com a membres de la comunitat universitària, ens sumem a la crida feta des del conjunt de la societat i de les universitats palestines demanant a la societat civil internacional que adopti la campanya per al Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) a Israel com la forma més pacífica i efectiva d'obligar Israel a complir la Legalitat Internacional vigent *. La campanya del BDS a Israel es va iniciar l'any 2005 davant les constants violacions dels drets humans per part d'Israel i la reiterada manca de voluntat dels estats i actors internacionals per fer que aquest Estat compleixi amb el dret internacional i les resolucions de Nacions Unides.

Aquesta campanya, que es recolza en la reeixida experiència del moviment internacional de boicot a l'apartheid de Sud-Àfrica i ha rebut el suport de destacats activistes com el Premi Nobel de la pau Desmond Tutu, d'organitzacions jueves com Jewish Voice for Peace i d'un nombre creixent d'acadèmics israelians, ha demostrat ser una via de creixent eficàcia perquè la societat civil internacional pressioni, mitjançant accions no-violentes, a la comunitat internacional amb l'objectiu de fer respectar els drets de la població palestina.

Dins de la campanya BDS, el boicot acadèmic neix com a resposta al suport institucional unànime de les universitats israelianes a les polítiques d'ocupació i apartheid contra la població palestina, que, entre d'altres coses, es materialitza en una estreta cooperació amb l'exèrcit israelià i en polítiques discriminatòries contra els estudiants palestins.

Per tot això demanem que, mentre l'Estat d'Israel no compleixi amb el dret internacional i les resolucions de Nacions Unides, s'apliquin les mesures següents:

- La Comissió Europea i els governs dels països membres de la Unió Europea han d'establir una suspensió temporal a l'actual accés preferent que les universitats i centres de recerca israelians tenen a l'Espai Europeu d'Investigació en virtut de l'Acord d'Associació Euro-Mediterrània UE-Israel. Aquesta suspensió no seria més que el compliment de la pròpia normativa de la UE, que estableix que l'accés està supeditat al respecte dels drets humans (article 2 de l'Acord d'Associació).

- Mentre la Comissió Europea no compleixi amb la seva pròpia normativa, demanem als governs autonòmics i central espanyols, així com a tots els partits polítics, que pressionin a la CE perquè així ho faci i que prenguin les mesures al seu abast per implementar aquesta moratòria.

- En l'àmbit universitari, la millor mesura de pressió al nostre abast és la mateixa que ja és utilitzada per universitaris de tot el món compromesos amb una solució justa per als pobles de la regió: el boicot acadèmic. En conseqüència, demanem la suspensió de les relacions entre les nostres institucions universitàries i les israelianes fins que l'Estat d'Israel respecti el dret internacional i les resolucions de Nacions Unides, alhora que ens declarem solidaris amb totes aquelles persones -universitàries o no- que en Israel lluiten valentament en defensa dels drets humans, socials i polítics del poble palestí.

* La crida té el suport de més 170 organitzacions de la societat civil palestina, així com de totes les universitats palestines. Es pot veure a http://bdsmovement.net i http://www.pacbi.org

Adhereix-te al manifest BDS Acadèmic

wordpresstwitterfacebookyoutubevimeoflickerrss

Rumbo a Gaza és una iniciativa de societat civil a societat civil que forma part de la Coalició Internacional de la Flotilla de la Llibertat. Rumbo a Gaza és una iniciativa no violenta emparada per la legislació internacional, no adscrita a cap partit polític i formada per persones que volen manifestar la seva solidaritat amb la població de Palestina d'una manera activa i eficaç trencant l'injust bloqueig que manté ofegada a la població de Gaza.

Des de 2010, navegar Rumbo a Gaza segueix sent navegar rumb a Palestina, un poble que des de fa 64 anys continua patint la vulneració de tots els drets humans i de la legislació internacional. Drets i lleis redactats al llarg de més de dos segles amb l'objectiu de protegir la dignitat de la persona i dels pobles.

Les revolucions àrabs o l'anomenada crisi econòmica no han substituït aquesta gran tragèdia palestina, sinó que s'han sumat a ella i a tantes d’altres disseminades per tot el món i que ens han de fer reflexionar que qui pateix les conseqüències de l'anomenada economia global, els governs tecnòcrates, les dictadures o les guerres segueix sent la societat civil, estigui a Egipte, Mali, l'Iraq, Palestina, Congo, Síria o l’Estat espanyol.

Aquest any, la Flotilla de la Llibertat torna a denunciar l'il·legal i il·legítim bloqueig marítim patit per per la població palestina en la seva zona costanera, la Franja de Gaza.

L'Arca de Gaza és un vaixell pesquer que s’està reconstruint a Gaza per tal de convertir-lo en vaixell de càrrega, utilitzant recursos locals. Una tripulació internacional i palestina salparà de Gaza -únic port del Mediterrani tancat la nevagació- portant productes palestins per tal de complir els acords comercials
amb compradors internacionals, desafiant el bloqueig il·legal i inhumà imposat per Israel.

L'Arca de Gaza s'està reconstruint a Gaza, per mans i mestratge palestines i amb ajuda internacional.

L'Arca de Gaza ajuda a revitalitzar la decaiguda indústria de la construcció naval a Gaza i ajuda a que es transmetin a les noves generacions aquestes habilitats que s'han anat perdent (una altra conseqüència del bloqueig).

A través de l'Arca de Gaza i dels acords comercials conclosos entre productors palestins de Gaza i empreses internacionals, així com ONGs, es crea un canal per exportar, des de Gaza, productes palestins que estan disponibles malgrat el bloqueig.

L'Arca de Gaza també capacita els mariners de Gaza en l'ús d'equips punters en navegació electrònica, la qual cosa se'ls ha negat durant anys a conseqüència del bloqueig.

Si bé el projecte ajuda, encara de manera limitada, a alleujar la crisi d'atur a Gaza al pagar sous als que construeixen el vaixell i a donar oportunitats de negoci als comerciants, l'Arca de Gaza no és un projecte humanitari. És una acció pacífica en contra del bloqueig que Israel imposa a Gaza de manera
unilateral i irraonable.

L'Arca de Gaza també es mostra solidària amb els pescadors palestins de Gaza. La capacitat d'operar en aigües territorials i de guanyar-se la vida es veu amenaçada pel mateix bloqueig israelià que la nostra campanya vol desafiar.

L'Arca de Gaza desafia el bloqueig en construir esperança a Gaza i reafirma la nostra confiança en la capacitat de la població palestina Gaza de reconstruir la seva economia a través d'un comerç exterior que no amenaça la seguretat de ningú.

Tota ajuda i col·laboració és benvinguda i necessària per seguir denunciant aquest atropellament il·legal i, en conseqüència, inhumà. És per això que tots els col·lectius i persones sotasignats ens adherim a aquesta nova missió.

Adhereix-te al manifest Rumbo a Gaza

wordpressfacebookrss

Campanya contra els acords firmats entre la Universitat de Vic (UVic) i les universitats israelianes: Universitat de Haifa, Rambam Health Care Campus i Institut Technion. La iniciativa, que forma part de les accions de BDS acadèmic contra Israel, va presentar-se el novembre de 2013 a Vic i té com a objectiu la ruptura d’aquestes relacions.

El 12 de novembre la Universitat de Vic (UVic) va fer públic un comunicat de premsa en el que anunciaven la signatura d’acords de col·laboració amb institucions israelianes. El rector de la Universitat de Vic, Jordi Montaña, que va viatjar a Israel aquest novembre amb la delegació que va acompanyar el viatge oficial del president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va signar un conveni de col·laboració amb la Universitat de Haifa i el Rambam Health Care Campus.

Amb la firma d’ambdós convenis, la UVic pretén impulsar amb institucions israelianes programes de mobilitat per a professors, investigadors i estudiants, com també cooperar per establir graus i màsters interuniversitaris. Tal com expliquen, “aquests acords s’emmarquen dins la línia estratègia d’internacionalització de la UVic.”

Nosaltres, els firmants d’aquest manifest, entitats, col·lectius i persones a títol individual, rebutgem aquest conveni pels motius que exposem a continuació:

El juliol del 2005 la societat civil palestina va fer una crida unitària per iniciar una campanya d’aïllament internacional d’Israel inspirada en la lluita sud-africana contra el règim d’apartheid. Més de 130 organitzacions de la societat civil palestina van adherir-se al manifest. Des d’aleshores, la campanya civil internacional per al Boicot, les Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel s’ha anat estenent arreu del món i ha sumat múltiples suports.

A través d’aquesta campanya de mesures punitives no violentes, el poble palestí vol poder exercir el seu dret inalienable a l’autodeterminació i acabar amb la injustícia històrica a què es veu sotmès des de 1948, des de la Nakba (catàstrofe).

L’establiment de l’Estat d’Israel l’any 1948 va significar l’expulsió de més del 70% de la població indígena de les seves llars i de la seva terra. Més de 700.000 palestins i palestines esdevingueren refugiats. A partir de la Guerra de 1967 Israel posà en marxa l’ocupació militar i civil de Gaza, Cisjordània, Jerusalem Est i els Alts del Golan. 300.000 palestins foren desplaçats de les seves llars. Avui, els refugiats palestins sumen més de cinc milions. Israel continua negant-los el seu dret al retorn, incomplint la Resolució 194 (1948) de l’Assemblea General de les Nacions Unides i la 237 (1967) del seu Consell de Seguretat.

A Cisjordània i Jerusalem Est, Israel hi ha establert més de 230 assentaments, amb prop de 600.000 colons jueus, impossibilitant la creació d’un Estat palestí viable i autònom. Per altra banda, Israel segueix ocupant els Alts del Golan sirians des de 1967, on hi resideixen més de 20.000 colons jueus a 32 assentaments. Tots aquests assentaments són il·legals segons el Dret Internacional: violen la Quarta Convenció de Ginebra i incompleixen la Resolució 242 (1967) del Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

Des de l’any 2005 Israel ha imposat un bloqueig criminal a la Franja de Gaza. La situació a la Franja de Gaza és d’extrema crisi humanitària i així ho han documentat les Nacions Unides.

L’Estat d’Israel ha establert i consolidat tot un aparell legislatiu discriminatori vers el 20% de la seva població, la minoria àrab. Més d’una cinquantena de lleis discriminen els palestins i palestines amb ciutadania israeliana.

Les institucions acadèmiques israelianes no són alienes al desenvolupament i manteniment d’aquest sistema de control institucionalitzat i fragmentació territorial a què es veu sotmès el poble palestí. En són part necessària i imprescindible, i per això rebutgem l’acord de col·laboració que la UVic vol establir amb universitats israelianes:

  • Per llei, els soldats, exsoldats i els estudiants reservistes reben un tracte preferencial en totes les universitats. Mai cap universitat ha expressat cap mena d’oposició, ni tan sols de manera simbòlica.
  • La discriminació vers els palestins també es veu reflectida amb la seva desproporcionada baixa representació en tots els nivells educatius. Són el 20% de la població de l’Estat d’Israel, però només representen el 9,5 % dels alumnes de grau, un 4,8% dels de màster, un 3,2 % dels de doctorat i un 1% del personal acadèmic.
  • Tal i com passava a la Sud-àfrica de l’Apartheid, a Israel les institucions acadèmiques no són espais innocents on hi regni la llibertat acadèmica i les idees progressistes. Ben al contrari, les universitats ajuden de manera particular a desenvolupar el coneixement necessari per assegurar i recolzar les pràctiques i polítiques que allarguen l’ocupació i colonització dels Territoris Palestins.
  • Les empreses militars israelians fan possible les persistents i greus violacions que Israel comet de la Legalitat Internacional. Subministren l’armament i la tecnologia que permet a Israel cometre atrocitats, com els bombardejos de Gaza 2008-09 amb més de 1.300 morts, més del 30% menors, i les diàries violacions dels Drets Humans. El sistema universitari i els instituts de recerca israelians estan profundament implicats en la recerca militar i els projectes de desenvolupament armamentístic, situant-se al centre de la planificació i execució dels crims de guerra israelians. Michael Federman, President de la Junta de Directors d’Elbit Systems (una de les principals empreses fabricants de materials electrònics de Defensa a Israel), és membre de la Junta Directora de la Universitat Hebrea de Jerusalem i de l’Insitut  Weizmann. La implicació de l’acadèmia israeliana amb l’Ocupació dels Territoris Palestins i el sistema d’Apartheid israelià és del tot innegable.
  • La Universitat de Haifa és un exemple del que s’ha exposat anteriorment. Patrocina, conjuntament amb l’exèrcit, un programa acadèmic que forma futurs oficials d’intel·ligència i es duu a terme en una base militar al mateix campus universitari. Dóna preferència als estudiants que han servit l’exèrcit a l’hora d’assignar les places de residència pels seus estudiants, un criteri obertament discriminatori contra els estudiants àrabs-palestins. A més, a la guia oficial de la universitat per a estudiants internacionals inclou advertències específiques de no visitar els pobles i ciutats palestines situades dins l’Estat d’Israel, i desaconsella totalment visitar els territoris palestins, Cisjordània i Gaza.

És per això que:

  • Exigim al Rector de la UVic, el Sr. Jordi Montaña, i al president de la Fundació Universitària Balmes i Alcalde de Vic, el Sr. Josep Maria Vila d’Abadal, reconsiderin completament els acords de col·laboració, en nom de la Universitat de Vic, amb una universitat israeliana.
  • Exigim que fins que la universitat amb la que es vulgui establir l’acord no emeti un posicionament clar i públic en defensa d’aquests mateixos punts i es desvinculi de qualsevol col·laboració amb l’exèrcit i la indústria armamentística, la Universitat de Vic no pot establir cap mena de col·laboració amb aquesta institució israeliana. Fer-ho la convertiria en còmplice de tots i cadascun dels crims que l’Estat d’Israel comet vers la població civil palestina, per legitimació d’una part imprescindible del sistema que possibilita l’execució d’aquests crims.

Tal i com demana la campanya civil internacional pel Boicot, les Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel, considerem legítima la crida fins que l’Estat d’Israel no compleixi amb la seva obligació de reconèixer el dret a l’autodeterminació del poble palestí i acati el Dret Internacional per mitjà de la finalització de l’ocupació i la colonització del territoris ocupats l’any 1967 i el desmantellament del Mur; el reconeixement dels drets fonamentals dels ciutadans àrabs palestins d’Israel a una plena igualtat; el respecte, la protecció i la promoció dels drets dels refugiats palestins a retornar a les seves llars i propietats tal i com ho va estipular la Resolució 194 de les Nacions Unides.

Contràriament al que es diu des d’àmbits poc informats o simplement amb voluntat desinformadora, la crida al boicot internacional no busca la destrucció i/o desaparició de l’Estat d’Israel, sinó l’estricte acompliment de la legalitat internacional i el respecte pels drets humans i el dret a l’autodeterminació del poble palestí.

Vic, 20 de novembre de 2013

Adhereix-te al manifest Complicitats que Maten