La suspensió de relacions de Barcelona amb Israel és un alè d’esperança per al poble palestí

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha debatut aquest divendres la iniciativa ciutadana de la campanya “Barcelona amb l’apartheid no, Barcelona amb drets humans sí.”, que té el suport de 112 entitats de la ciutat, l’aval de més de 4.500 signatures i d’un centenar d’entitats palestines i una trentena d’organitzacions jueves d’arreu del món. Lamentem que, l’endemà que l’exèrcit israelià assassinés 11 palestines i en ferís 104 entrant a sang i foc en un mercat de Nablus, PSC i ERC, que es diuen d’esquerres, s’hagin oposat i abstingut respectivament en la votació cedint a les pressions del lobi sionista.

Però l’alcaldessa Ada Colau ha ratificat que manté el decret d’alcaldia que suspèn les relacions amb Israel, inclòs l’agermanament amb Tel Aviv, mentre els drets del poble palestí continuïn sent vulnerats. De la mateixa manera que va ser l’alcalde Joan Clos qui va signar l’acord d’agermanament corresponia revocar-lo per decret d’alcaldia, tal i com va dictaminar en un informe jurídic del síndic de greuges municipal.

Natalia Abu Sharar, presidenta de la Comunitat Palestina de Catalunya i Laurent Cohen, president de l’Associació Junts, associació catalana de jueus i palestins, ha defensat avui la iniciativa ciutadana davant del ple.  La Natàlia ha dit: “Aquesta decisió històrica és sens dubte una victòria pels drets humans i polítics del poble palestí i un orgull per les ciutadanes de Barcelona i Catalunya.” En el torn de rèplica en Laurent Cohen ha ensenyat l’anunci publicat avui a El País de Jewish Voice for Peace on surten ells milers de firmes que han recollit persones jueves d’Estats Units d’Amèrica en suport a la decisió de l’alcaldessa. Ho han fet acompanyades per activistes que aguantaven la pancarta “Barcelona, trenqueu l’agermanament amb Tel-Aviv” i les fotos de les palestines assassinades a mans de l’èxèrcit israelià només aquestes últimes setmanes. 

D’ençà que Ada Colau va anunciar el dia 8 de febrer la suspensió de relacions d’alcaldia amb Israel, inclòs l’agermanament amb Tel-Aviv, la campanya no ha parat de recollir suports, de les organitzacions palestines de drets humans més gran, 4 premis Nobel de la Pau, actrius de Hollywood, pensadores i filòsofes o l’enviada especial de l’ONU al Pròxim Orient. 

A més, el PSC, tot i el clam solidari amb el poble palestí -al qual s’han sumat avui una quarentena d’entitats de migrants d’arreu de l’estat espanyol en un carta oberta a Jaume Collboni– ha presentat una moció en contra la nostra iniciativa, i la decisió de l’alcaldessa, que ha guanyat gràcies al suport de tota l’oposició i l’abstenció d’ERC.

La campanya #BCNAmbApartheidNo valora molt positivament la decisió de l’alcaldessa Ada Colau, seguint les directius d’organitzacions com Human Rights Watch i Amnistia Internacional. Celebrem també tots els suports recollits arreu del món. Sabem que aquesta decisió històrica i és un pas endavant per acabar amb la impunitat de l’apartheid israelià.

Qui s’ha quedat sol avui, són els partits del consistori que continuen oferint impunitat als crims de l’estat d’Israel