Antoni Castellà afirma que no permetrà cap acord per a projectes vinculats directament amb l’ocupació israeliana de palestina

foto grup castellàfoto grup castellàEn el marc de la campanya del BDS Acadèmic, diverses entitats i membres del moviment No Més Complicitat Amb Israel s’han reunit aquest matí amb el Secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castellà. En la trobada, que ha durat unes dues hores, els membres de la campanya han exposat les demandes del BDS Acadèmic,  que compta, actualment,  amb el suport de més de 350 professors i investigadors catalans, així com un ampli ventall de sindicats d’estudiants i treballadors universitaris.

 

Durant la reunió, el Secretari d’Universitats i Recerca ha entregat una còpia dels acords signats amb quatre universitats israelianes durant el viatge del President Mas a Israel. Al mateix temps, Castellà ha assegurat que cap dels acords inclou la col·laboració amb Centres de Recerca i Universitats situades en territoris ocupats, així com ha negat que estiguessin vinculats amb la recerca directa en l’àmbit militar i de seguretat. En aquest sentit, el secretari ha demanat als membres de la campanya que, en cas de detectar-se, li facin arribar aquelles col·laboracions que impliquin Centres de Recerca i Universitats que estiguin situades en territoris ocupats o vinculades a temes de seguretat i/o militars.

 

Així mateix, Castellà s’ha compromès a facilitar una reunió entre l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i la campanya BDS Acadèmic per Palestina.

 

Malgrat aquests punts de confluència, Antoni Castellà també ha mostrat la seva negativa a redactar un document que recomani, al sistema universitari català, la no col·laboració amb institucions situades en territori ocupat, tal i com ha fet la Unió Europea amb el programa Horitzó 2020, o països com a Alemanya. Tot i mostrar-se en contra d’aquest tipus d’acords, el Secretari d’Universitats no considera necessari fer-ho explícit ja que, segons ell, és evident que aquestes col·laboracions no s’han de dur a terme. No obstant, des de la campanya considerem que, més enllà de la bona voluntat, cal fer explícit el rebuig a la col·laboració amb l’apartheid que pateix la població palestina.

 

Recordem que la Unió Europea va imposar a Israel, per primera vegada, una clàusula que assegurava que els diners d’aquests projectes no podien arribar o ser utilitzats per universitats i centres de recerca situats a territoris ocupats. Això implica, evidentment, que aquests no poden participar a projectes d’investigació finançats per la Unió Europea. Tot i la forta oposició d’Israel aquesta mesura va ser aprovada[1]

 

D’altra banda, a nivell local, el BDS Acadèmic ja ha donat els seus primers fruïts. La campanya Complicitats que maten, de la Universitat de Vic, ha aconseguit, després d’una reunió amb el rector de la universitat, una còpia dels acords signats entre la UVic i universitats israelianes, la possibilitat de fer una declaració institucional contra l’ocupació de Palestina i l’opció d’organitzar, conjuntament, unes  jornades de debat entorn el BDS.

 

La campanya “BDS Acadèmic per Palestina” ha reunit el suport públic de 350 professors i professores catalans, entre els quals hi ha més de 50 Catedràtics i figures com Josep Fontana, Arcadi Oliveres, Miren Etxezerreta o Joan Subirats. Així com de centenars de membres del PAS i estudiants. Igualment, el principals sindicats d’estudiants (SEPC, AEP etc.), així com altres sindicats de treballadors (seccions universitàries de CCOO, CGT, COS, IAC, etc.) s’han adherit també al manifest i a la campanya internacional pel Boicot, Desinversions i Sancions a Israel.

 

[1]     Veure http://www.nature.com/news/israel-in-deadlock-on-horizon-2020-1.13765

 

foto grup castellà

Posted in BDS.