Demanem al Girona Film Festival que no accepti el patrocini de l’estat d’Israel

En una carta oberta que hem fet arribar a la Direcció del Girona Film Festival, el Moviment de Boicot, Desinversions i Sancions – BDS–  demanem a aquest festival que no accepti el patrocini d’Israel per a no ser còmplice de les seves polítiques d’ocupació, neteja ètnica i apartheid a Palestina.

En el text reconeixem la “llarga i admirable trajectòria d’aquest festival” en el transcurs de la qual ha fet arribar al públic “històries transformadores”. Però denunciem que l’estat d’Israel viola, a través del seu règim d’ocupació, apartheid i colonialisme, el dret internacional i els drets humans del poble palestí des de 1948.

Per aquests motius, considerem que qualsevol col·laboració entre institucions catalanes siguin polítiques, socials o culturals, com ara la del Girona Film Festival i l’Ambaixada d’Israel, contribueixen a netejar la imatge d’un estat que s’ha convertit en el  més sancionat del món per l’Assemblea de les Nacions Unides. Com a conseqüència del creixent deteriorament de la seva imatge a nivell internacional l’estat d’Israel ha fet servir diferents estratègies, entre elles la cultura,  com a cortina de fum per tapar els seus crims de guerra i les violacions dels drets humans.  En paraules de Limor Livna, exministra de Cultura i Esports del govern de Netanyahu: “el cinema israelià demostra cada dia que la cultura és la millor ambaixadora de l’Estat”.

Boicot Cultural

L’enviament d’aquesta carta és una acció que forma part del Boicot Cultural, una forma de protesta i denuncia no violenta inspirada en el moviment antiracista sud africà que va posa fi a més de 30 anys de d’apartheid a principis dels anys 90.

Tot i que el Boicot Cultural va començar el 2004, va ser amb la crida el 2005 de més de 170 organitzacions de la societat civil palestina i l’inici de la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel, que aquest ha esdevingut una eina molt útil per a combatre la propaganda israeliana al servei de la manipulació de l’opinió pública i la normalització de l’apartheid a través de la cultura.

Suport Creixent

Contra qui pensa que l’art i cultura són apolítics, cada cop més artistes i professionals d’aquests àmbits han pres consciència del seu poder de transformació, han descobert que la denuncia política a través de la cultura és una forma de llibertat d’expressió  i han donat suport a iniciatives per a combatre,  igual que en el seu moment a Sudáfrica,  el racisme a Palestina.

En un moment en que la cultura, a causa del Covid 19, ha de superar greus dificultats reivindiquem, des de la sorotitat,  espais culturals que respectin la vida i els drets de les persones.

La carta ha rebut el suport de diversos festivals de cinema i sales de projecció com ara:  Cinebaix, Zumzeig, Festival Protesta, Indifest Festival de Cinema Indígena de Barcelona, Festival Minipop La Terrasseta de Santa Tecla i Eduardo Guillot, director artístic de la Mostra de València – Cinema del Mediterrani

La carta completa en català/ a continuación en castellano/ bellow in English

Benvolugut/da,

Els cinemes i festivals sotasignats ens posem en contacte amb el Festival de Cinema de Girona per a demanar la retirada del patrocini de l’ambaixada de l’estat d’Israel.

Tot i que el Festival de Cinema de Girona té una llarga i admirable trajectòria fent arribar al públic històries transformadores, enguany el festival compta amb el patrocini de l’Ambaixada d’Israel, país que vulnera sistemàticament, i diàriament, els drets humans del poble palestí i el dret internacional des de 1948.

Acceptar el patrocini d’Israel significa ser còmplice de les seves polítiques d’ocupació, neteja ètnica i apartheid a Palestina.  En un moment en què les polítiques il·legals d’Israel estan cada cop més qüestionades per part de la comunitat internacional, el govern d’ultradreta i les institucions còmplices inverteixen una gran quantitat de recursos econòmics, també en l’àmbit cultural, per tal de netejar la seva deteriorada imatge. Com ja va admetre Limor Livnat, exministra de Cultura i Esports del govern de Netanyahu, “el cinema israelià demostra cada dia que la cultura és la millor ambaixadora de l’Estat”.

Inspirat en el magnífic exemple del boicot cultural que es va dur a terme contra el règim d’apartheid sud-africà, el boicot cultural a Israel té cada dia més força i rep un suport creixent d’artistes i personalitats internacionals lligades al sector cultural. Entre les moltes persones que ja han donat suport a la campanya o han decidit no tocar a Israel estan Mira Nair, Cassandra Wilson, Natacha Atlas, Cat Power,Lorde, Brian Eno, Chuck D, Lhasa, Gilles Vigneault, Roger Waters , Roger Waters, Ken Loach, Elvis Costello, Annie Lennox, Vanessa Paradis, Gil Scott-Heron y Massive Attack.  A l’Estat Espanyol: Obrint Pas , Maruja Torres, Juan Diego Botto, Pilar Bardem, Cesk Freixas, Los Chicos del Maíz, Leo Bassi, Pau Alabajos, Willy Toledo, entre altres.

A Catalunya són freqüents les “col·laboracions” i patrocinis de l’ambaixada d’Israel en activitats culturals. No obstant això, recordem la decisió del festival Primavera Sound que va decidir rebutjar el patrocini israelià després de tres anys en resposta a crides de solidaritat i consciència.

Avui el poble palestí es troba en una situació d’emergència. Enmig de la imminent amenaça estado-unidenca-israeliana de formalitzar el règim d’annexió de facto i l’apartheid d’Israelià, Israel ha bombardejat la franja de Gaza assetjada durant dies i dies, amb poca o cap condemna internacional, i molt menys responsabilitat. De fet, després que els investigadors de l’ONU concloguessin que els assassinats deliberats per Israel a Gaza al 2018 de metges, periodistes, nens i persones discapacitades “poden constituir crims de guerra o crims de lesa humanitat”, ningú ha hagut de rendir comptes. Gaza està a les fosques i els casos de coronavirus estan augmentant. Es necessita amb urgència solidaritat per donar llum sobre les atrocitats en curs d’Israel contra el poble palestí.

Per tot això, els sotaginants demanem la retirada del patrocini del govern israelià del Festival de Cinema de Girona fins que deixin de ser partícips de l’estratègia israeliana de normalització i “rentat de cara” dels crims d’Israel mitjançant la cultura a través del vincle amb la seva ambaixada.

La cultura és política. I com a persones del món de la cultura no podem permetre rentar-li la cara a un règim d’apartheid. No ho haguéssim fet durant la sud-Àfrica de l’apartheid i ara tampoc podem acceptar diners de l’apartheid israelià. Sabem que són moments complexos pel món cultural, però precisament la crisi que està generant la covid-19 és una oportunitat per a replantejar-nos quin món volem crear. Volem estar al costat de les que destrueixen la vida o de qui la recolza? Nosaltres ho tenim clar, i esperem que el Festival de Girona també. Poseu-vos al costat correcte de la història.

Restem a l’espera de respostes,

Atentament,

Cinebaix

Zumzeig

Festival Protesta

Indifest, Festival de Cinema Indígena de Barcelona.

Eduardo Guillot, director artístic de la Mostra de València – Cinema del Mediterrani

La Terrasseta de Santa Tecla

Festival Minipop

Alba Sotorra Clua, directora de cinema

Festi clouwn
Festival de música Say it Loud
Col·lectiu Tècniques de l’Espectacle
1) La campanya BDS: La campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel té l’origen l’any 2005 i es tracta d’una crida de més de 170 organitzacions de la societat civil palestina cap a la societat internacional en la que es demana el boicot a Israel fins que aquest Estat: 1/ finalitzi l’ocupació i colonització de totes les terres àrabs ocupades al juny de 1967 i destrueixi el Mur, considerat il·legal pel Tribunal Internacional de Justícia; 2/ reconegui els drets fonamentals de la ciutadania àrab-palestina d’Israel a una plena igualtat; 3/ respecti, protegeixi i promogui el dret dels refugiats palestins a tornar a les seves cases i propietats tal i com estableix la resolució 194 de les Nacions Unides.

Apreciado/a,

Los cines y festivales abajo firmantes nos ponemos en contacto con el Festival de Cine de Girona para pedir la retirada del patrocinio de la embajada del estado de Israel.

A pesar de que el Festival de Cine de Girona tiene una larga y admirable trayectoria haciendo llegar al público historias transformadoras, este año el festival cuenta con el patrocinio de la Embajada de Israel, país que vulnera sistemática, y diariamente, los derechos humanos del pueblo palestino y el derecho internacional desde 1948.

Aceptar el patrocinio de Israel significa ser cómplice de sus políticas de ocupación, limpieza étnica y apartheid en Palestina. En un momento en que las políticas ilegales de Israel están cada vez más cuestionadas por parte de la comunidad internacional, el gobiernos de ultraderecha y las instituciones cómplices invierten una gran cantidad de recursos económicos, también en el ámbito cultural, para limpiar su deteriorada imagen. Como ya admitió Limor Livnat, exministra de Cultura y Deportes del gobierno de Netanyahu, “el cine israelí demuestra cada día que la cultura es la mejor embajadora del Estado”.

Inspirado en el magnífico ejemplo del boicot cultural que se llevó a cabo contra el régimen de apartheid sudafricano, el boicot cultural a Israel tiene cada día más fuerza y recibe un apoyo creciente de artistas y personalidades internacionales ligadas al sector cultural. Entre las muchas personas que ya han dado apoyado la campaña o han decidido no tocar en Israel estan Mira Nair, Cassandra Wilson, Natacha Atlas, Cat Power,Lorde, Brian Eno, Chuck D, Lhasa, Gilles Vigneault, Roger Waters , Roger Waters, Ken Loach, Elvis Costello, Annie Lennox, Vanessa Paradis, Gil Scott-Heron y Massive Attack. En el Estado español: Obrint Pas , Maruja Torres, Juan Diego Botto, Pilar Bardem, Cesk Freixas, Los Chicos del Maíz, Leo Bassi, Pau Alabajos, Willy Toledo, entre otros.

En Cataluña son frecuentes las “colaboraciones” y patrocinios de la embajada de Israel en actividades culturales. Sin embargo, recordamos la decisión del festival Primavera Sound que decidió rechazar el patrocinio israelí desprendido de tres años en respuesta a llamamientos de solidaridad y conciencia.

Hoy el pueblo palestino se encuentra en una situación de emergencia. En medio de la inminente amenaza estadounidense-israelí de formalizar el régimen de anexión de facto y el apartheid de Israelí, Israel ha bombardeado la franja de Gaza asediada durante días y días, con poca o ninguna condena internacional, y mucho menos responsabilidad. De hecho, después de que los investigadores de la ONU concluyeran que en 2018 en Gaza los asesinatos deliberados de médicos, periodistas, niños y personas discapacitadas “pueden constituir crímenes de guerra o crímenes de lesa humanidad”, nadie ha tenido que rendir cuentas. Gaza está a oscuras y los casos de coronavirus están aumentando. Se necesita con urgencia solidaridad para arrojar luz sobre las atrocidades en curso de Israel contra el pueblo palestino.

Por todo ello, los firmantes pedimos la retirada del patrocinio del gobierno israelí del Festival de Cine de Girona hasta que dejen de ser partícipes de la estrategia israelí de normalización y “lavado de cara” de los crímenes de Israel mediante la cultura a través del vínculo con su embajada.

La cultura es política. Y como personas del mundo de la cultura no podemos permitir lavarle la cara a un régimen de apartheid. No lo hubiéramos hecho durante la sur-África del apartheid y ahora tampoco podemos aceptar dinero del apartheid israelí. Sabemos que son momentos complejos para el mundo cultural, pero precisamente la crisis que está generando la covid-19 es una oportunidad para replantearnos qué mundo queremos crear. ¿Queremos estar junto a las que destruyen la vida o de/ con las quienes  apoyan? Nosotros lo tenemos claro, y esperamos que el Festival de Cine de Girona también. Situaros en el lado correcto de la historia.

A la espera de respuestas,

Atentamente,

Cinebaix

Zumzeig

Festival Protesta

Indifest, Indigenous Film Festival of Barcelona.

Eduardo Guillot, artistic director of Mostra de València – Cine del Mediterráneo

La Terrasseta de Santa Tecla

Festival Minipop

Alba Sotorra Clua, directora de cine

Festi clouwn
Festival de música Say it Loud
Col·lectiu Tècniques de l’Espectacle
(1) La campaña BDS: La campaña de Boicot, Desinversiones y Sanciones (BDS) contra Israel se inicia en 2005 y es un llamamiento de más de 170 organizaciones de la sociedad civil palestina a la sociedad internacional en la que se pide el boicot a Israel hasta que este Estado: 1/ finalice la ocupación y colonización de todas las tierras árabes ocupadas en junio de 1967 y destruya el muro considerado ilegal por el Tribunal Internacional de Justicia; 2/ reconozca los derechos fundamentales de la ciudadanía árabe-palestina de Israel en plena igualdad; 3/ respete, proteja y promueva el derecho de los refugiados palestinos a volver a sus casas y propiedades tal y como establece la resolución 194 de las Naciones Unidas.

Dear Sir/Madam,

The undersigned cinemas and festivals contact the Girona Film Festival to request the withdrawal of the sponsorship of the embassy of the state of Israel.

Despite the fact that the Girona Film Festival has a long and admirable history of making transformative stories, the festival is sponsored by the Embassy of Israel, a country that systematically and daily violates the human rights of the Palestinian people and international law since 1948.

Accepting Israel’s sponsorship means being complicit in its policies of occupation, ethnic cleansing and apartheid in Palestine. At a time when Israel’s illegal policies are increasingly questioned by the international community, Israel’s far-right government and complicit invest a large amount of economic resources, also in the cultural sphere, to clean up its negative image. As Limor Livnat, former Minister of Culture and Sports in the Netanyahu government, has already admitted, “Israeli cinema shows every day that culture is the best ambassador of the State.”

Inspired by the magnificent example of the cultural boycott that was carried out against the South African apartheid regime, the cultural boycott of Israel is gaining momentum and receives increasing support from international artists and personalities linked to the cultural sector. Among the many people who have already supported Israel’s cultural boycott or refused to appear in Israel are Mira Nair, Cassandra Wilson, Natacha Atlas, Cat Power,  Lorde, Brian Eno, Chuck D, Lhasa, Gilles Vigneault, Roger Waters, Ken Loach, Elvis Costello, Annie Lennox, Vanessa Paradis , Gil Scott-Heron, and Massive Attack. In Spain: Obrint Pas, Maruja Torres, Juan Diego Botto, Pilar Bardem, Cesk Freixas, Los Chicos del Maíz, Leo Bassi, Pau Alabajos, Willy Toledo, among others.

In Catalonia, the “collaborations” and sponsorships of the Israeli Embassy in cultural activities are frequent;. However, we recall the principled decision of the Primavera Sound festival that agreed to drop its Israeli sponsorship after three years in response  to conscientious appeals for solidarity.

Today the Palestinian people are in an emergency situation. Amid the looming US-Israeli threat to formalize Israel’s de facto annexation regime and apartheid, Israel has bombed the besieged Gaza Strip for several days, with little to no international condemnation, much less responsibility. Indeed, after UN investigators concluded that the deliberate killings of doctors, journalists, children and disabled people in 2018 in Gaza “may constitute war crimes or crimes against humanity”, no one has been held accountable. Gaza is left in the dark and coronavirus cases are rising. Solidarity is urgently needed to shed light on Israel’s ongoing atrocities against the Palestinian people.

For all these reasons, the signatories request the withdrawal of the sponsorship of the Israeli government of the Girona Film Festival. Otherwise, the festival is collaborating with the Israeli strategy of normalization and whitewashing the Israel’s crimes through the sponsorship of its embassy.

Culture is politics! And as people of the world of culture we cannot allow to whitewash an apartheid regime. We wouldn’t have done it during the South Africa apartheid and now we can’t accept Israeli apartheid money either. We know that these are complex moments for the cultural world, but precisely the crisis that covid-19 is generating is an opportunity to rethink what world we want to create. Do we want to be with those who destroy life or who supports it? We are clear about it, and we hope that the Girona Film Festival will too. Put yourself on the right side of history.

Looking forward to your reply.

Yours sincerely,

Cinebaix

Zumzeig

Festival Protesta

Indifest, Indigenous Film Festival of Barcelona.

Eduardo Guillot, artistic director of Mostra de València – Cine del Mediterráneo

La Terrasseta de Santa Tecla

Festival Minipop

Alba Sotorra Clua, film director

Festi clouwn

Festival de música Say it Loud
Col·lectiu Tècniques de l’Espectacle
(1) BDS campaign: The Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) campaign against Israel began in 2005 and is a call from more than 170 Palestinian civil society organizations to international society calling for a boycott of Israel until this State: 1 / ends the occupation and colonization of all the Arab lands occupied in June 1967 and destroys the wall considered illegal by the International Court of Justice; 2 / recognize the fundamental rights of the Arab-Palestinian citizenship of Israel in full equality; 3 / respect, protect and promote the right of Palestinian refugees to return to their homes and properties as established in United Nations resolution 194.
What do you want to do ?

New mail

Posted in Uncategorized.