Des de la Coalició Prou Complicitat amb Israel (CPCI) commemorem un any més la Nakba Palestina que, en àrab, significa catàstrofe. El 15 de maig de 1948 va ser el dia en què es va crear l’estat d’Israel, fet que va suposar l’expulsió de més del 70% de la població palestina de la seva terra i la despossessió de centenars de milers de palestines de les seves llars.
La Nakba no és un fet aïllat en el temps, sinó que es continua repetint sistemàticament. Israel segueix expulsant la població palestina de les seves cases, les desposseeix de les seves llars, no deixa retornar a les persones refugiades a la seva terra, dicta lleis racistes i porta a terme maniobres administratives amb l’objectiu de fer impossible la vida de la població palestina. En l’actualitat, la separació de les famílies, les contínues confiscacions de terres i la construcció permanent d’assentaments il·legals i murs, asfixien i ofeguen cada poble i cada ciutat de Palestina.
Durant 68 anys, l’estat d’Israel ha estat vulnerant sistemàticament els drets i les llibertats fonamentals de la població palestina i ha augmentat les seves agressions en els últims anys. Durant 68 anys, però, la població palestina ha sortit –i segueix sortint- al carrer per reivindicar els seus drets.
Amb la seva lluita resisteix a l’ocupació i al sistema d’apartheid al qual el sotmet l’estat d’Israel.
Aquest any, des de la CPCI continuem recolzant el poble palestí i, a través de les jornades ‘Nakba Palestina, 1948 – 2016. Resistències contra l’oblit’ els fem arribar la nostra solidaritat. La població palestina no està sola i no l’oblidem.
AGENDA NAKBA 2016
DIMECRES 11 DE MAIG a les 19h a l’Aula Magna de la Facultat de Geografia i Història de la UB (carrer Montalegre, 6) de Barcelona: Conferència ‘Per què és important trencar llaços amb Israel? Camins cap a una pau justa’.
L’acte comptarà amb la participació de:
• Raji Sourani, fundador i director del Centre Palestí de Drets Humans (PCHR, per les seves sigles en anglès) i ha estat guardonat amb varis premis per la seva implicació i lluita entre els que destaquen el Premi de Drets Humans Robert F. Keneddy l’any 1991 i el Right Livelihood Award (conegut com a Premi Nobel de la Pau alternatiu) l’any 2013.
• Riya Hassan, directora de les campanyes a Europa del Comitè Nacional de Boicot de Palestina (BNC). El BNC és la coalició més àmplia d’organitzacions de la societat civil palestina treballant per a liderar i recolzar la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions a Israel (BDS) internacionalment.
• Aloma Pons, coordinadora de l’Observatori de Drets Humans i Empreses d’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica, és investigadora i col·laboradora del Centre Delàs d’Estudis per la Pau per temes de militarisme, conflictes armats i moviments socials a la mediterrània.
L’acte serà moderat per David Bondia, director de l’Institut Català de Drets Humans de Catalunya i professor titular de Dret Internacional Públic a la Universitat de Barcelona. Comptarà, també, amb la presència de regidores d’ajuntaments catalans que s’han sumat al BDS.
DIJOUS 12 DE MAIG a les 16:30h al Parlament de Catalunya:
Compareixença de Raji Sourani, director del Palestinian Center for Human Rights, a la Comissió d’Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència del Parlament de Catalunya.
DIVENDRES 13 DE MAIG a les 19h al Palau Robert (passeig de Gràcia, 107) de Barcelona: VII Premis Esperança, en reconeixement a persones i col·lectius que lluiten en defensa del poble palestí. L’acte serà conduït per l’actriu Rosa Boladeras. Organitza: Comunitat Palestina de Catalunya.
DISSABTE 14 DE MAIG A les 18h a La Sedeta (carrer de Sicília, 321) de Barcelona: Cinefòrum amb la projecció de la pel·lícula ‘La terra parla àrab’. L’acte comptarà amb la presència de Riya Hassan, membre del Boycott National Committee. Organitza: Sodepau i Associació Hèlia.
DIUMENGE 15 DE MAIG a les 18h a la Plaça Catalunya:
Bloc per Palestina a la manifestació Global Debout ‘Pobles dempeus. Construïm sobiranies’.