Bilal Kayed suspèn la seva vaga de fam després d’un acord pel seu alliberament. Continua la protesta d’altres presoners contra la detenció administrativa.

Bilal Kayed va anunciar aquest dimecres 24 d’agost la suspensió de la vaga  de fam que va durar 71 dies després d’un acord amb les autoritats israelianes pel qual Kayed serà alliberat el 12 de desembre d’aquest any, quan hauran acabat els 6 mesos de la seva detenció administrativa.
Kayed havia estat posat sota detenció administrativa després  d’haver completat una sentència de 14,5 anys de presó per la seva  presumpta implicació amb el Front Popular per a l’Alliberament de  Palestina. Passada la condemna, les autoritats israelianes van decidir que era una  “amenaça a la seguretat”, i li van ordenar romandre en detenció  administrativa, una pràctica que consisteix en mantenir a persones  indefinidament a la presó sense càrrecs ni judici.

Suports Internacionals

La protesta de Kayed ha rebut múltiples suports a nivell internacional amb mobilitzacions i accions en més de 40 països. A Barcelona moviments en solidaritat amb Palestina van realitzar una concentració davant de la Generalitat el mateix dia del seu alliberament per demanar el cessament de la pràctica de la presó administrativa i la fi de la complicitat de les institucions catalanes amb l’Estat d’Israel.
IMG_20160824_193254
Robert  Piper, Coordinador de les Nacions Unides per a l’assistència  humanitària i l’ajuda al desenvolupament en els territoris ocupats va condemnar en un comunicat de premsa aquesta pràctica de la  detenció administrativa, reiterant que la posició de les Nacions Unides  és que “tots els detinguts administratius palestins o israelians han de ser processats o ser posats en llibertat sense demora. “
La vaga de Kayed va provocar que almenys altres 100 presoners  palestins s’unissin a la protesta en una vaga de fam col·lectiva en  suport al seu alliberament i a dia d’avui diversos continuen les seves  vagues de fam en protesta per la seva pròpia detenció administrativa.
Adameer, organització en suport als presos palestins, insta a la importància de mantenir la mobilització i l’acció en favor dels presos palestins, en particular els vaguistes actuals, Mahmoud al-Balboul, en vaga des de l’1 de juliol; Mohammed al-Balboul, el seu germà, en vaga des del 4 de juliol; Ayed al-Herama i Malik al-Qadi, en vaga des del 14 de juliol.

La detenció administrativa, una pràctica que viola el dret internacional

Segons  Adameer, organització en suport a presos palestins,  http://www.addameer.org/Campaign/sheets-and-reports/10-facts-about-administrative-detention  la política de la detenció administrativa duta a terme per les forces  d’ocupació israeliana  viola l’article 78 de la 4a Convenció de Ginebra, que estableix que  la potència ocupant només pot detenir les persones excepcionalment per  raons imperioses de seguretat i d’acord amb les mesures legals  disposades en la mateixa Convenció. No obstant això, els detinguts es presenten davant tribunals militars  que no tenen els estàndards mínims de garanties de judici just i violen  l’article 66 de la 4a Convenció de Ginebra, que exigeix ​​que els  tribunals estiguin legalment constituïts.
Els  tribunals també violen l’article 71 de la Convenció, que estableix que els tribunals de la potència ocupant no poden emetre qualsevol decisió  tret que estigui precedida per un procés legal. Per  tant, els tribunals militars de l’ocupació violen el dret dels  detinguts administratius a un judici just en un tribunal legal, així com  les garanties fonamentals que preveu l’article 75 del Protocol  addicional I dels Convenis de Ginebra. La pràctica de la política de detenció administrativa per les forces  d’ocupació d’Israel és també una violació dels articles 9, 10 i 14 del  Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de 1966.
El  Grup de Treball de les Nacions Unides sobre la Detenció Arbitrària ha condemnat repetidament l’ús generalitzat de la detenció administrativa per part d’Israel. Es tracta d’una forma sistèmica de càstig col·lectiu cap als palestins prohibida per l’article 33 de la 4a Convenció de Ginebra. D’altra banda, la detenció administrativa priva els palestins del seu dret a un  judici just, que constitueix una greu violació de la 4a Convenció de Ginebra en virtut de l’article 147, equivalent a un crim contra la  humanitat en virtut de l’article 8 i un crim de guerra segons l’article 8 de l’Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional.
Posted in nomescomplicitats.