El Govern espanyol ha mentit de manera reiterada sobre la suspensió de vendes d’armes a Israel

El Ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, va afirmar en el Congrés dels Diputats i més recentment, en la Cadena Ser, que no es produeixen aquestes exportacions des del 7 d’octubre

No obstant això, segons la informació recollida pel Centre per la Pau Delàs publicada en eldiario.es, en el portal DataComex, una web de la Secretaria d’Estat de Comerç Exterior, es mostra que l’Estat espanyol va exportar municions a Israel per un milió d’euros el mes de novembre de 2023.

Des de la campanya Fi al Comerç d’Armes i la RESCOP denunciem la complicitat i l’engany per part del govern a la societat civil espanyola, que porta mesos demandant mesures efectives per a posar fi al genocidi en la Franja de Gaza i la imposició d’un embargament militar bidireccional a Israel.

Després de la decisió de la Cort Internacional de Justícia d’imposar mesures cautelars a Israel, com a resposta de la demanda de Sud-Àfrica la qual acusa a Israel de genocidi, hem pogut escoltar diferents portaveus de l’Executiu, entre ells al Ministre d’Afers exteriors, fer crides «a respectar i complir aquestes mesures en la seva integritat». Entre les mesures assenyalades, el Ministre també va fer al·lusió a un alt-el-foc per a «una desescalada i un cessament de la violència». L’enviament de material bèl·lic a un exèrcit que ha assassinat en les últimes setmanes a més de 30.000 persones només contribueix a l’augment de la violència.

Després de l’argument del govern de què es tracta de llicències aprovades abans del 7 d’octubre, recordem que això no impedeix ni eximeix al govern de poder revocar el permís si existeixen indicis racionals per a fer-ho, tal com estableix el reglament de control del comerç material de defensa espanyol. En cap cas, aquesta venda estaria justificada. DataComex també mostra que al novembre de 2023 l’Estat espanyol va ser el país de la Unió Europea que més va volum d’armes va exportar. Les exportacions  espanyoles van representar el 52% del total d’exportacions de la Unió Europea.

Així mateix, és important destacar que des del 7 d’octubre el govern espanyol no ha parat de comprar armament i productes de seguretat a Israel. Una de les empreses a les qual ha comprat més armamament ha estat  la israeliana Elbit Systems que ven i fa publicitat dels seu productes sota la marca “provats en combat” i a la qual l’Estat espanyol ha comprat, en els últims mesos, armament per valor de 705 milions d’euros. Amb aquests diners es finança el genocidi contra el poble palestí en la Franja de Gaza.

El govern ha anunciat també el seu increment d’ajuda a la UNRWA, però de poc serveix mentre envia armament que podria haver assassinat a persones palestines.

Tota aquesta informació posa en evidència, una vegada més, la complicitat del govern amb el règim d’apartheid israelià. El genocidi i l’apartheid només són possibles amb la complicitat i els suports internacionals, com l’ofert pel Govern espanyol a través de la compravenda d’armes i material de guerra. Vendre i comprar armes, munició o tecnologia de seguretat a Israel no és només comerciar amb productes que s’usaran o que estan construïts sobre flagrants vulneracions de drets humans, és passar a ser una part activa i còmplice dels crims contra la humanitat, és enfortir la injustícia, la discriminació, repressió i el genocidi, és a dir, convertir-se en còmplices de la llarga història de vulneracions de drets humans contra el poble palestí.

Des de la RESCOP i la campanya per la Fi al Comerç d’Armes amb Israel EXIGIM:

  • Una compareixença urgent del Ministre d’Exteriors, José Manuel Albares i de la Ministra de Defensa, Margarita Robles, per a explicar les reiterades mentides sobre la venda d’armes a Israel i l’evident incompliment de la llei espanyola d’armes.
  • Transparència absoluta sobre totes les transferències d’armes a Israel. Recordem que aquest estat està sent investigat per genocidi per la Cort Internacional de Justícia.
  • La fi de la compravenda d’armes a Israel per a no ser còmplices del genocidi en la Franja de Gaza ni amb l’ocupació i l’apartheid a Cisjordània, Jerusalem i la Palestina del 48.
  • La ruptura de relacions amb el règim d’ocupació i apartheid israelià.

En l’ANNEX 1 es poden trobar el llistat de transferències d’armes de l’Estat espanyol (compres i vendes) a Israel des del 7 d’octubre de 2023. Aquesta documentació és fruit de la investigació realitzada pel Centre per la pau Delàs.

Material gràfic disponible aquí

Contacto de prensa:

  • Txus Blanco: 650 68 19 28
  • Alys Samson: 622 651 884
Posted in Uncategorized.