Un petit (gran) cinema planta cara al genocidi amb la dignitat que manca a les institucions.

 

Un petit (gran) cinema planta cara al genocidi amb la dignitat que manca a les institucions.

Els cinemes Girona cancel·len el Festival de Cinema Israelià Seret International Israeli Film Festival, finançat per la ISFA, l’Ambaixada d’Israel i el Ministeri de Cultura Israelià

Fa 4 mesos i 2 setmanes que va començar l’última operació genocida de l’Estat d’Israel contra el poble palestí.  Enmig de la barbàrie sense precedents de què som testimonis, ahir un petit (gran) cinema es va posar al costat correcte de la història, i va tenir la valentia de fer el que les institucions no estan fent: deixar de ser còmplices. El Cinema Girona ha decidit cancel·lar el festival de cinema israelià Seret International Israeli Film Festival, que havia de començar aquest dijous.  

Per què acollir un festival de cinema finançat per l’Estat d’Israel significa ser còmplice de les seves polítiques colonials, de neteja ètnica i apartheid a Palestina?
Israel perpetra un genocidi contra el poble palestí, que ja ha deixat més de 36.671 palestines assassinades (entre les quals 14.000 criatures) i dos milions de desplaçats forçats. La franja de Gaza està totalment destrossada: llars, escoles, universitats, mesquites, arrasades. Sense aliments, ni infraestructura sanitària, i amb un volum d’ajuda humanitària totalment insuficients.

Això arriba després de 16 anys de bloqueig a la Franja de Gaza per terra, mar i aire, 75 anys de neteja ètnica i colonialisme a tota Palestina, d’assassinats, detencions, demolició de cases, ocupació i despossessió de terres.

En un context en què les polítiques il·legals d’Israel i els seus crims de guerra són jutjats davant el Tribunal Internacional de Justícia, les institucions sionistes inverteixen una gran quantitat de recursos econòmics, en l’àmbit cultural, per tal de netejar la seva deteriorada imatge. I el cinema és un dels seus grans aparadors de propaganda. Limor Livnat, exministra de Cultura i Esports del govern de Netanyahu, “el cinema israelià demostra cada dia que la cultura és la millor ambaixadora de l’Estat”.

En aquest cas, entre els finançadors del festival, estan institucions com a l’Ambaixada d’Israel i el Ministeri de Cultura Israelià, encara que el festival ha eliminat alguns dels logos dels esponsors del seu web en les últimes hores.

El fet que els cinemes Girona hagin decidit no allotjar el festival, és una victòria per Palestina. És el que pretén la campanya internacional BDS (Boicot, Desinversions i Sancions): identificar, denunciar i boicotejar totes les complicitats internacionals amb l’estat sionista d’Israel. És una estratègia per acabar amb un règim de colonialisme d’assentaments i discriminació, la mateixa que es va fer servir per acabar amb el sistema d’apartheid a Sud-àfrica.

Pel sector cultural concretament, BDS compta amb la Campanya Palestina pel Boicot Acadèmic i Cultural d’Israel (PACBI, en les seves sigles en anglès), formada per desenes d’organitzacions de la societat civil palestina que insten la comunitat internacional a aplicar un boicot a totes les institucions culturals i acadèmiques israelianes, com a contribució a la lluita contra l’ocupació, colonització i règim d’apartheid israelians. Recordem que el boicot cultural s’aplica  només a “un esdeveniment cultural que està total o parcialment patrocinat per un organisme israelià oficial o una institució còmplice”. Així doncs el BDS no persegueix individualitats sinó estructures i institucions còmplices.

Des de la Comunitat Palestina de Catalunya i la Coalició Prou Complicitat amb Israel, celebrem la decisió dels cinemes Girona de respondre al clam de solidaritat amb el poble palestí per plantar cara al genocidi. En el mateix sentit celebrem al decisió del Claustre de la Universitat Politècnica de Catalunya, la setmana passada, de trencar tota relació econòmica i acadèmica amb Israel. És vital no contribuir a la sagnant impunitat de l’Estat d’Israel per la complicitat de les potències occidentals. Animem a les institucions de tot tipus a seguir l’exemple dels Cinemes Girona i tallar tota relació econòmica, cultural, esportiva, militar o  diplomàtica amb Israel mentre no respecti els drets de les palestines de viure en llibertat i dignitat a la seva terra.

Del riu fins al mar, Palestina vencerà!

 

Posted in BDS, Palestina.