NOTA DE PREMSA (english edition | edición en castellano)
Aquest reconeixement s’ha concretat en l’aprovació d’una resolució en la sessió parlamentària celebrada aquest 16 de juny a la Comissió d’Acció Exterior, Transparència i Cooperació (CAETC) del Parlament de Catalunya.
El text aprovat ha obtingut el suport dels Grups Parlamentaris Socialista – Units per avançar, Esquerra Republicana de Catalunya, Candidatura d’Unitat Popular i En Comú Podem. La seva aprovació converteix al Parlament de Catalunya en el primer d’Europa en reconèixer públicament que Israel comet el ‘crim d’apartheid’ contra el poble palestí.
La resolució afirma “que el sistema que aplica Israel als Territoris Ocupats és contrari al dret internacional i equival, d’acord amb la definició continguda a l’article 7.2, lletra (h) de l’Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional, a la consideració de ‘crim d’apartheid’.”
Les reaccions d’un fet històric com aquest no s’han fet esperar. La Coalició prou Complicitat amb Israel, formada per 16 entitats de la societat civil catalana i l’impulsora de la resolució, ha reconegut a través de la seva portaveu Alys Samson que “és molt bona notícia que quatre partits polítics a Catalunya diguin el que fa dècades que diu el poble palestí: que Israel comet el crim d’apartheid” alhora que ha afegit, “demostra el creixent convenciment a nivell internacional que s’ha d’acabar amb la impunitat d’Israel”
Per la seva banda, Luca Gervasoni, president de Lafede.cat, entitat catalana conformada per més de 125 organitzacions que treballen per la Justícia Global ha declarat “el text aprovat serà una eina molt important per demanar coherència en les polítiques al Govern de Catalunya. És el moment d’aplicar a Israel les mateixes respostes que van acabar amb l’Apartheid a Sud-àfrica. La Generalitat ha de suspendre els acords institucionals, comercials i culturals amb les institucions israelianes”.
La resolució aprovada afirma de forma contundent que “es compromet i demana al Govern de la Generalitat de Catalunya a no donar suport ni prestar ajuda ni assistència per mantenir aquesta situació. És a dir, a utilitzar totes les eines polítiques i diplomàtiques possibles, dins l’àmbit de les seves competències, per a garantir que les autoritats israelianes implementin les recomanacions formulades en els Informes d’Amnistia Internacional i Human Rights Watch”.
Així mateix, afegeixi que “garantirà que els drets humans es posin al centre de tots els acords bilaterals i multilaterals amb les autoritats israelianes, amb la diligència deguda per a assegurar-se que no contribueixen a mantenir un sistema equivalent a l’apartheid”.
La resolució va ser registrada el passat 21 de març en el marc de la Setmana contra l’Apartheid Israelià organitzada per la Coalició Prou Complicitat amb Israel. L’acte central d’aquesta setmana va ser una compareixença al Parlament de Catalunya de Bruno Stagno, director d’incidència de Human Rights Watch i Esteban Beltran, director d’Amnistia Internacional a l’estat espanyol per a presentar les conclusions dels informes que cadascuna d’aquestes organitzacions havia elaborat en relació a la situació a Palestina.
En aquella ocasió tots dos van coincidir en assenyalar que les autoritats israelianes han creat un sistema legal de crueltat orientat a discriminar al poble palestí que suposa un delicte d’apartheid perquè es basa en l’origen ètnic i racial.
Sobre l’aprovació de la proposta de resolució, Bruno Stagno ha comentat “L’adopció d’aquesta moció per part del Parlament de Catalunya es suma al cor de veus que han reconegut la realitat de l’apartheid i la persecució de milions de palestins i representa un pas important per posar fi a la complicitat amb aquests crims de lesa humanitat comesos per les autoritats israelians. Les Corts Generals, així com els parlaments d’altres països a Europa i al món, n’han de seguir l’exemple. Un diagnòstic correcte és un primer pas indispensable per a una solució. El desmantellament de l’apartheid és vital per al futur de palestins i israelians i la causa de la pau.”
Per part seva, Esteban Beltrán, director de la secció espanyola d’Amnistia Internacional, ha declarat: “No hi ha justificació possible per a un sistema construït al voltant de l’opressió racista institucionalitzada i perllongada de milions de persones. L’apartheid no té cabuda al nostre món, i els Estats que decideixen fer concessions a Israel es trobaran al costat equivocat de la història. L’aprovació d’aquesta proposta de resolució al Parlament de Catalunya, reconeixent aquesta situació com a apartheid, és un pas més en el camí cap a l’acció per desmantellar aquest sistema”.
Totes dues organitzacions instaven als estats i a les empreses, seguint les recomanacions d’aquests informes, a revisar els seus acords institucionals i comercials per assegurar que no sustenten el règim d’apartheid i persecució i no cometen crims de lesa humanitat, tal com insta la resolució aprovada.
Comunicació i premsa:
- Nom: Alys Samson Estapé
- Tel. 622 651 884
- Correu electrònic: proucomplicitat@gmail.com / alyssamsonestape@gmail.com