La delegació de càrrecs públics davant del Mur de l'Apartheid.

Una delegació de càrrecs públics de l’Estat Espanyol viatja a Palestina per estrènyer llaços amb la societat civil i les autoritats locals del territori ocupat.

En arribar a l’aeroport, la delegació va comprovar de manera directa la criminalització i la vulneració dels DDHH d’Israel amb la denegació de l’entrada d’una de les organitzadores del viatge.


26 de Juliol de 2018.- Des d’una visió internacionalista solidària, una delegació integrada per diversos càrrecs públics d’administracions regionals i locals de l’Estat Espanyol, es troba des de dimarts passat a Palestina per conèixer de primera mà la situació de vulneració sistemàtica de drets humans per part d’Israel així com per establir llaços més estrets de solidaritat amb el poble palestí; la delegació ha estat convidada per l’Associació d’Autoritats Locals de Palestina (APLA).

Per la seva banda, la Xarxa de Solidaritat contra l’Ocupació de Palestina (RESCOP), plataforma que aglutina les principals organitzacions de suport al poble palestí, ha estat l’encarregada d’organitzar una agenda que durant quatre dies està aprofundint en el coneixement de la realitat diària d’ocupació i opressió en què viuen des de fa 70 anys les persones palestines.

A més de amb APLA, els ajuntaments de Betlem i Hebron, la delegació està mantenint trobades amb organitzacions de la societat civil palestina com el Consell d’Organitzacions Palestines de Drets Humans o el Comitè Nacional Palestí de la campanya internacional de Boicot, Desinversions i Sancions contra Israel (BDS).

L’agenda es completa amb visites a diferents punts de la geografia palestina com Betlem, Hebron, Jerusalem, la Vall del Jordà on coneixeran de primera mà la situació de la població refugiada palestina, les comunitats beduïnes o el sistema de discriminació social, política i cultural en ciutats com Hebron i Jerusalem. La delegació està composta per càrrecs públics representants de l’Ajuntament de Barcelona, ​​de València, Cadis, Villarrobledo, Vic, el Parlament de Catalunya i l’Assemblea de Madrid.

En la seva entrada a Palestina a través de l’aeroport internacional de Ben Gurion, la delegació ha estat testimoni de la posada en pràctica de mesures de criminalització de la protesta i les veus crítiques amb el sistema d’apartheid que Israel porta a terme a Palestina. Israel ha impedit el pas a una de les persones organitzadores de la delegació, Ana Sánchez, que va estar durant més de cinc hores sota interrogatori per part de les autoritats israelianes. La delegació afirma que “hem viscut les hores de la retenció d’Ana amb gran angoixa i frustració al no saber que anava a ser d’ella ni com l’anaven a tractar”. Agraeixen el suport prestat tant pel Consolat d’Espanya a Jerusalem com per l’Ambaixada d’Espanya a Tel Aviv. Per decisió del Ministeri d’Afers Estratègics israelià, finalment l’activista va ser deportada ahir dimecres a l’Estat Espanyol, una mostra més de l’aplicació del sistema d’apartheid per part d’Israel, segons estableix la Convenció sobre l’Apartheid de 1973 de Nacions Unides.

Sánchez, destacada activista pels drets de la població palestina a casa nostra, va ser una de les persones designades per la RESCOP per acompanyar la delegació de càrrecs públics en la seva visita a la Palestina ocupada. Des de la RESCOP exigim al govern d’Espanya que condemni els fets i demani explicacions al govern israelià. Ens sembla una falta de respecte intolerable que una ciutadana espanyola sigui detinguda, interrogada i deportada només per pertànyer a un moviment de solidaritat internacional de defensa dels drets humans. Espanya ha d’exigir a Israel el respecte dels seus ciutadans i ciutadanes.

Aquest cas no és l’únic. Israel porta anys detenint i expulsant persones acusades de promoure el boicot a Israel. No obstant això, són centenars de milers els i les activistes que cada any ingressen per l’aeroport de Tel Aviv camí a Palestina per conèixer de primera mà les conseqüències de l’ocupació i colonització israelianes. Recordem que Israel acaba d’aprovar una llei que referma encara més aquest règim institucionalitzant la discriminació i el racisme en una forma extrema d’Apartheid.

De la mateixa manera, des de RESCOP es reafirma la determinació de continuar treballant per la solidaritat activa amb el poble palestí i la reivindicació, entre altres qüestions clau per a una solució justa i duradora per a les i els palestins, del dret al retorn dels set milions de persones refugiades palestines a les que Israel els nega aquest dret reconegut per la resolució 194 de les Nacions Unides. Per la seva banda la delegació s’ha mostrat ferm en el seu compromís amb “la posada en pràctica de la solidaritat activa des de les nostres institucions amb la població palestina” després de viure aquesta experiència d’injustícia d’Israel.

Posted in Uncategorized.