Mandla Mandela fa una crida a la societat civil internacional perquè demanin als seus governs que donin suport al boicot a Israel de la mateixa forma que van fer amb Sud-àfrica

[Castellano más abajo] [English bellow]

  • El líder Sud-africà, nét de Nelson Mandela, va analitzar a través de videoconferencia les similituds entre l’apartheid israelià i el que es va viure a Sud-àfrica
  • Més de 1000 persones de 38 països van participar en la videoconferència “Converses sobre l’apartheid” en directe, amb *Mandla Mandela i Desirée Bela i més de 8000 ja l’han visitat online.
  • Si no vas poder seguir la conferència et convidem a veure-la en el nostre canal de youtube.

El passat 19 de març es va celebrar la conferència “Converses sobre l’apartheid, de Sud-àfrica a Palestina”, que va ser realitzada per videoconferència,  a causa de les mesures de seguretat recomanades per a reduir el contagi del Covid-19. En ella van participar més de 1.000 persones de 38 països.

L’acte, emmarcat en la Setmana Contra l’Apartheid coincideix amb el 21 de març Dia Internacional contra el Racisme que enguany commemora la matança de Sharpeville a Sud-àfrica quan la policia va obrir foc contra una manifestació pacífica que protestaba contra l’apartheid i va matar a 69 persones negres i altres 180 van ser ferides.

En el mateix, van participar el cap tribal i diputat del ANC (African National Congress), Mandla Mandela, referent en la lluita antiracista i contra l’apartheid a Sud-àfrica, i també obert defensor dels drets del poble palestí i de la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) a Israel, que va dialogar amb la comunicadora antiracista i afrofeminista Desirée Bela. L’acte va ser presentat per Natàlia Abu Sharar, Presidenta de la Comunitat Palestina de Catalunya.

La conferència la va obrir una emotiva intervenció de Natalia Abu Sharar, presidenta de la Comunitat Palestina de Catalunya, que va començar fent una anotació sobre el context actual, remarcant que aquesta situació de tancament que estem vivint a causa del Covid-19, s’assembla la situació que viu el poble palestí en el seu dia a dia. Durant la conferència, que va ser conduïda a manera de diàleg entre Mandela i Bela, es van introduir temes essencials pel que fa a la lluita antiracista. Bela, va incidir en com el racisme afecta profundament al desenvolupament de la vida de moltes persones. La comunicadora, també va voler apuntar la situació de racisme institucionalitzat que es desplega en molts països, com per exemple amb la construcció de quilòmetres de tanques a les fronteres europees, que criminalitzen a les persones migrants i refugiades. Bela també va trobar un moment per a recordar les paraules de Desmond Tutu: “si ets neutral en situacions d’injustícia has triat el costat de l’opressor”; així com per a apuntar la transversalitat de les lluites, fent esment al fet que no pot existir una lluita antiracista que no sigui també feminista.

El diàleg amb Mandela va començar preguntant-li si Israel es comporta com un Estat racista, sobre aquest tema, Mandela va apuntar que, sens dubte, hi ha un racisme institucionalitzat, es produeix un control sistemàtic de la vida dels palestins, robatoris de cultius, restriccions de la vida agrícola i productiva i annexions il·legals de les terres palestines. Mandla va apuntar paral·lelismes evidents amb l’apartheid sud-africà, en un Estat que es declara “l’única democràcia d’Orient Mitjà”, però que ,no obstant això, nega l’accés al poder polític a les persones palestines per a poder canviar l’statu quo (Israel es defineix com un estat jueu, automàticament negant drets a la població no jueva), alhora que ignora les resolucions de les Nacions Unides.

Bela va apuntar que aquest règim d’apartheid exercit per Israel no seria possible sense el suport de la comunitat internacional, al que Mandla va assenyalar que és certament sorprenent la posició de la majoria dels governs, quan realment una gran part de la comunitat internacional ha aprovat resolucions en l’ONU a favor del poble palestí, i que, a més, existeix un gran suport per part de la societat civil, com a mostra l’existència de la campanya BDS. En aquest sentit, Mandla va voler destacar dues qüestions importants: primer, la necessitat de fer efectiu el boicot a les empreses que permeten, col·laboren i es beneficien de l’apartheid, com va passar a Sud-àfrica; i segon, la necessitat d’una unió de pobles oprimits, començant per la unió dels mateixos palestins. “La unitat dels oprimits és crucial” va assenyalar el nét de Nelson Mandela, com va passar a Sud-àfrica, on els moviments de protesta van cridar l’atenció de tot el món.

Mandla va finalitzar amb un missatge contundent: “l’apartheid és un crim de lesa humanitat”. I va apel·lar a la unió dels pobles, al paper dels africans i la seva capacitat de connectar-se amb el sofriment palestí des de la seva pròpia experiència amb el colonialisme i des de la lluita contra règims brutals i opressius, una lluita que no és possible sense el suport d’altres pobles. “No hem de descansar fins que aconseguim també una Palestina lliure”.

La videoconferència, que  va arribar a comptar amb el seguiment de fins a 1000 persones de 38 països de tot el món, va ser organitzada per les entitats catalanes, SUDS, Servei Civil Internacional i el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, així com per la Coalició*Prou Complicitat amb Israel, i va comptar amb el suport de diverses organitzacions i institucions, com per exemple La Fede, el Institut de Drets*Humans de Catalunya o el Centre d’Estudis Africans i Interculturals, entre altres, així com el de l’Ajuntament de Barcelona i el de la Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. L’acte es va organitzar en coordinació amb entitats de Roma, París i Londres, ja que Mandla Mandela no va poder realitzar el seu tour europeu a causa de la situació actual; BDS Itàlia, Solidarita por la Palestina, BDS France i Palestine Solidarity Campaign.


Mandla Mandela hace un llamamiento a la sociedad civil internacional para que pidan a sus gobiernos que den apoyo al boicot a Israel de la misma forma que hicieron con Sudáfrica

  • El líder Surafricano, nieto de Nelson Mandela, analizó a través de videoconferencia las similitudes entre el apartheid israelí y el que se vivió en Sudáfrica
  • Más de 1000 personas de 38 países participaron en la videoconferencia “Conversaciones sobre el apartheid” en directo, con Mandla Mandela y Desirée Bela y más de 8000 ya la han visitado online.
  • Si no pudiste seguir la conferencia te invitamos a verla en nuestro canal de youtube.

El pasado 19 de marzo se celebró la conferencia “Conversaciones sobre el apartheid, de Sudáfrica a Palestina”, que fue realizada por videoconferencia,  debido a las medidas de seguridad recomendadas para reducir el contagio del Covid-19. En ella participaron más de 1.000 personas de 38 países.

El acto, enmarcado en la Semana Contra el Apartheid coincide con el 21 de marzo Día Internacional contra el Racismo que este año conmemora la matanza de Sharpeville en Sudáfrica cuando la policía abrió fuego contra una manifestación pacífica que protestaba contra el apartheid y mató a 69 personas negras y otras 180 fueron heridas.

En el mismo participaron el jefe tribal y diputado del ANC (African National Congress), Mandla Mandela, referente en la lucha antirracista y contra el apartheid en Sudáfrica, y también abierto defensor de los derechos del pueblo palestino y de la campaña de Boicot, Desinversiones y Sanciones (BDS) a Israel, que dialogó con la comunicadora antirracista y afrofeminista Desirée Bela. El acto fue presentado por Natàlia Abu Sharar, Presidenta de la Comunidad Palestina de Catalunya.

La conferencia la abrió una emotiva intervención de Natalia Abu Sharar, presidenta de la Comunidad Palestina de Catalunya, que comenzó haciendo un apunte sobre el contexto actual, remarcando que esta situación de encierro que estamos viviendo debido al Covid-19, se asemeja la situación que vive el pueblo palestino en su día a día. Durante la conferencia, que fue conducida a modo de diálogo entre Mandela y Bela, se introdujeron temas esenciales en lo que respecta a la lucha antiracista. Bela, incidió en cómo el racismo afecta profundamente al desarrollo de la vida de muchas personas. La comunicadora, también quiso apuntar la situación de racismo institucionalizado que se despliega en muchos países, como por ejemplo con la construcción de kilómetros de vallas en las fronteras europeas, que criminalizan a las personas migrantes y refugiadas. Bela también encontró un momento para recordar las palabras de Desmond Tutu: “si eres neutral en situaciones de injusticia has escogido el lado del opresor”; así como para apuntar la transversalidad de las luchas, haciendo mención a que no puede existir una lucha antiracista que no sea también feminista.

El diálogo con Mandela comenzó preguntándole si Israel se comporta como un Estado racista, al respecto, Mandela apuntó que, sin duda, hay un racismo institucionalizado, se produce un control sistemático de la vida de los palestinos, robos de cultivos, restricciones de la vida agrícola y productiva y anexiones ilegales de las tierras palestinas. Mandla apuntó paralelismos evidentes con el apartheid sudafricano, en un Estado que se declara “la única democracia de Oriente Medio”, pero que sin embargo niega el acceso al poder político a las personas palestinas para poder cambiar el status quo (Israel se define como un estado judío, automáticamente negando derechos a la población no judía), a la vez que ignora las resoluciones de las Naciones Unidas.

Bela apuntó que este régimen de apartheid ejercido por Israel no sería posible sin el apoyo de la comunidad internacional, a lo que Mandla señaló que es ciertamente sorprendente la posición de la mayoría de los gobiernos cuando realmente una gran parte de la comunidad internacional ha aprobado resoluciones en la ONU a favor del pueblo palestino, y que, además, existe un gran apoyo por parte de la sociedad civil, como muestra la existencia de la campaña BDS. En este sentido, Mandla quiso destacar dos cuestiones importantes: primero, la necesidad de hacer efectivo el boicot a las empresas que permiten, colaboran y se benefician del apartheid, como pasó en Sudáfrica; y segundo, la necesidad de una unión de pueblos oprimidos, empezando por la unión de los mismos palestinos. “La unidad de los oprimidos es crucial” señaló el nieto de Nelson Mandela, como pasó en Sudáfrica, donde los movimientos de protesta llamaron la atención de todo el mundo.

Mandla finalizó con un mensaje contundente: “el apartheid es un crimen de lesa humanidad”. Y apeló a la unión de los pueblos, al papel de los africanos y su capacidad de conectarse con el sufrimiento palestino desde su propia experiencia con el colonialismo y desde la lucha contra regímenes brutales y opresivos, una lucha que no es posible sin el apoyo de otros pueblos. “No debemos descansar hasta que consigamos también una Palestina libre”.

La videoconferencia, que  llegó a contar con el seguimiento de hasta 1000 personas de 38 países de todo el mundo, fue organizada por las entidades catalanas, SUDS, Servei Civil Internacional y Centre Delàs, así como por la Coalició Prou Complicitat amb Israel, y contó con el apoyo de varias organizaciones e instituciones, como por ejemplo La Fede, el Institut de Drets Humans de Catalunya o el Centro de Estudios Africanos e Interculturales, entre otros, así como el del Ayuntamiento de Barcelona y el de la Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. El acto se organizó en coordinación con entidades de Roma, París y Londres, ya que Mandla Mandela no pudo realizar su tour europeo debido a la situación actual; BDS Italia, Solidarita por la Palestina, BDS France y Palestine Solidarity Campaign.

Mandla Mandela calls on international civil society to ask their governments to support the boycott of Israel in the same way as they did with South Africa

  • The South African leader, grandson of Nelson Mandela, analysed through video conference the similarities between Israeli and South African apartheid.
  • More than 1,000 people from 38 countries participated in the live video conference “Conversations about Apartheid” with Mandla Mandela and Desirée Bela and more than 8,000 have already visited it online.
  • If you could not follow the conference, we invite you to watch it on our YouTube channel.

On March 19, the conference “Apartheid talks from South Africa to Palestine” was held by videoconference, due to the recommended security measures to reduce the spread of Covid-19. More than 1,000 people from 38 countries participated.

The event, part of Anti-Apartheid Week, coincides with the International Day Against Racism on 21 March, which this year commemorates the Sharpeville massacre in South Africa when police opened fire on a peaceful demonstration protesting against apartheid, killing 69 black people and injuring 180 others.

The tribal chief and member of the ANC (African National Congress), Mandla Mandela, a reference in the anti-racist and anti-apartheid struggle in South Africa, and also an active defender of the rights of the Palestinian people and of the Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) campaign against Israel. A dialogue took place with the anti-racist and afro-feminist speaker Desirée Bela. The event was presented by Natàlia Abu Sharar, President of the Palestinian Community of Catalonia.

The conference was opened with an emotional speech by Natalia Abu Sharar, president of the Palestinian Community of Catalonia, who began by making a note of the current context, pointing out that this situation of confinement that we are experiencing due to the Covid-19, is similar to the situation that the Palestinian people are experiencing on a daily basis. During the conference, which was held as a dialogue between Mandela and Bela, essential issues regarding the anti-racist struggle were introduced. Bela stressed how racism deeply affects the development of many people’s lives. The speaker also pointed out the situation of institutionalised racism growing in many countries, such as the construction of kilometres of fences on European borders, which criminalise migrants and refugees. Bela also found a moment to recall the words of Desmond Tutu: “if you are neutral in situations of injustice you have chosen the side of the oppressor”; as well as to point out the universality of the struggles, mentioning that there cannot be an anti-racist struggle that is not also feminist.

The dialogue with Mandela began by asking him whether Israel is behaving like a racist state. In this regard, Mandela noted that there is indeed institutionalised racism, systematic control of Palestinian life, theft of crops, restrictions on agricultural and productive life and illegal annexations of Palestinian land. Mandla highlighted obvious parallels with South African apartheid, in a state that declares itself to be “the only democracy in the Middle East,” yet denies Palestinian people access to political power in order to change the status quo (Israel is defined as a Jewish state, automatically denying rights to the non-Jewish population), while ignoring UN resolutions.

Bela pointed out that this apartheid regime exercised by Israel would not be possible without the support of the international community, to which Mandla added that the position of the majority of governments is certainly surprising when in fact a large part of the international community has approved resolutions at the UN in favour of the Palestinian people, and that, in addition, there is a great support from civil society, as shown by the existence of the BDS campaign. In this sense, Mandla wanted to highlight two important issues: first, the need to make effective the boycott of companies that allow, collaborate and benefit from apartheid, as happened in South Africa; and second, the need for a union of oppressed peoples, starting with the union of the Palestinians themselves. “The unity of the oppressed is crucial,” said Nelson Mandela’s grandson, as it was in South Africa, where protest movements attracted worldwide attention.

Mandla ended with a strong message: “Apartheid is a crime against humanity”. And he appealed to the unity of the people, to the role of Africans and their ability to connect to Palestinian suffering from their own experience with colonialism and from the struggle against brutal and oppressive regimes, a fight that is not possible without the support of other peoples. “We must not rest until we achieve a free Palestine as well”.

The videoconference, which was followed by up to 1,000 people from 38 countries around the world, was organized by the Catalan entities, SUDS, Servei Civil Internacional and Centre Delàs d’Estudis per la Pau, as well as the Coalició Prou Complicitat amb Israel, and had the support of several organisations and institutions, such as La Fede, the Institute of Human Rights of Catalonia or the Centre for African and Intercultural Studies, among others, as well as the Barcelona City Council and the Catalan Agency for Development Cooperation. The event was organised in coordination with organisations from Rome, Paris and London, as Mandla Mandela was unable to make his European tour due to the current situation; BDS Italia, Solidarita por la Palestina, BDS France and Palestine Solidarity Campaign.

Posted in BDS, esdeveniments.