1,200 professors i investigadors universitaris de l’estat espanyol demanen trencar relacions acadèmiques amb Israel

COMUNICAT EN PDF [CATALÀ] [CASTELLANO][ENGLISH]

1,200 professors i investigadors universitaris de l’estat espanyol demanen trencar relacions acadèmiques amb Israel

Més de mil professionals de l’àmbit acadèmic i científic han firmat un manifest, llançat per la campanya de BDS (Boicot, Desinversions i Sancions) acadèmic per Palestina, demanant el trencament de qualsevol relació institucional amb el món acadèmic israelià fins que aquest deixi de donar suport a l’ocupació i apartheid a Palestina.

La campanya, iniciada fa més de dos anys, demana el suport tant de professionals de l’àmbit acadèmic i científic com d’associacions vinculades a aquest, com són els sindicats d’estudiants i treballadors, centres d’investigació, col·legis professionals, etc. Dels 1,400 firmants totals, 150 corresponen a catedràtics, 850 a professors i 200 a investigadors. A més a més, han donat suport també 52 associacions vinculades a l’àmbit acadèmic, entre les quals hi ha grups d’investigació i departaments universitaris [1] .

La iniciativa s’emmarca dins de la campanya internacional de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) a Israel [2] . Aquesta crida internacional és una estratègia no-violenta impulsada per la societat civil palestina l’any 2005 que està creixent com una alternativa efectiva de pressió a Israel fins que respecti els drets humans i la legalitat internacional. En l’últim any, el físic Stephen Hawking, el premi Nobel de la Pau Desmond Tutu i fins a quatre associacions acadèmiques d’EEUU s‘han sumat al boicot com a forma de recolzar la crida feta per la societat civil palestina. És important remarcar que es tracta d’una demanda de boicot a nivell institucional i no individual de l’àmbit acadèmic israelià. Seguint aquesta línia, la Unió Europea ha establert un boicot de facto a tota col·laboració amb universitats i centres d’investigació israelià situats en territori palestí ocupat [3] .

La campanya seguirà recollint firmes i té previst servir de recolzament a campanyes específiques que s’aniran desenvolupant en diferents universitats de l’estat, com són les campanyes de la universitat de Vic [4]  i de la universitat de Màlaga [5]  , on es treballa amb l’objectiu de trencar relacions amb la universitat de Haifa i la universitat de Tel Aviv, respectivament.

A Catalunya, activistes de la mencionada campanya van realitzar el 15 de maig l’ocupació de la Secretaria d’Universitats i Recerca per tal de demanar una reunió i exigir transparència en tots els acords que es van signar el novembre passat quan una delegació d’empresaris, consellers i directors de centres de recerca encapçalats per Artur Mas viatjaren a Israel per tal d’estrènyer relacions econòmiques i acadèmiques amb les institucions d’aquest Estat.

Com a resultat, es va aconseguir una reunió amb el Secretari d’Universitats Antoni Castellà on es van traslladar les demandes de la campanya i ell va entregar els acords signats durant aquell viatge. Tot i assegurar que no col·laboraven amb universitats implicades en l’ocupació de Palestina, molts dels centres universitaris amb els quals es van firmar acords de col·laboració amb Catalunya participen activament en projectes d’investigació militar i l’ocupació de Palestina, tal i com està documentat en l’informe “Defensa, Seguretat i Ocupació com a Negoci. Relacions Militars, Armamentístiques i de Seguretat entre Espanya i Israel” [6]  , realitzat per Alejandro del Pozo.

La campanya, d’àmbit estatal, ha aconseguit un especial ressò a Catalunya, on ja s’han recollit, a data d’avui, 550 firmes, aproximadament un 40% del total de firmes recollides en tot l’estat, amb especial participació de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Barcelona. Aquest fet és molt significatiu, donada la clara  aposta del govern de la Generalitat per fer de l’estat d’Israel un soci prioritari, amb un especial èmfasi en els vincles universitaris.

Per més informació i contacte amb membres de la campanya pot escriure a bdspbai@gmail.com

Red Solidaria contra la Ocupació de Palestina (RESCOP)

[1] Informació de la campanya, manifest i llistat de firmants: http://pebai.wordpress.com/
[2] Sobre aquesta campanya: http://www.eldiario.es/catalunya/campana-BDS-Israel-funcionando_0_225027638.html
[3] Programa europeu Horizon 2020: http://www.eccpalestine.org/israels-participation-in-european-union-programsincluding-horizon-2020/

[4]Campanya “Complicitats que Maten” de la universitat de Vic: http://complicitatsquematen.wordpress.com/

[5] Campanya a al universitat de Màlaga: http://www.lamarea.com/2014/07/31/la-retaguardia-academica-de-israel/

[6] http://negocisocults.org/la-seguretat-com-a-negoci

 

Posted in BDS, nomescomplicitats.