La campanya “Barcelona amb l’apartheid no, Barcelona amb els drets humans sí” celebra la suspensió de les relacions institucionals amb Israel

Lamentem que PSC i ERC no hagin donat suport a la nostra iniciativa ciutadana, i s’hagin negat a enfortir la cooperació amb les organitzacions palestines, israelianes i internacionals que lluiten contra l’apartheid

 

Des de la campanya “Barcelona amb l’apartheid no, Barcelona amb els drets humans sí” celebrem que l’alcaldia de Barcelona ha donat resposta a la nostra iniciativa ciutadana suspenent les relacions institucionals amb Israel, inclòs l’agermanament amb Tel-Aviv. L’alcaldessa de Barcelona va també respondre a les indicacions de la Sindicatura de Greuges de Barcelona, que recordava que l’agermanament s’havia signat via decret d’Alcaldia, per Joan Clos, alhora que recomanava que través d’alcaldia era com s’hi havia de posar fi. L’alcalde en el seu moment ho va fer sense consultar a les forces polítiques que llavors estaven al consistori ni a la ciutadania de Barcelona.

Observem amb preocupació que forces que es consideren progressistes s’hagin abstingut, com ERC, o votat en contra, com el PSC, de la nostra iniciativa ciutadana.  No donar suport a la iniciativa suposa un acte de complicitat amb les institucions israelianes les quals, segons els darrers informes d’Amnistia Internacional i Human Rights Watch apliquen un règim d’apartheid i persecució contra la població palestina.

L’agermanament mantingut fins al dia d’avui no va aconseguir aturar els bombardejos contra el Parc de la Pau de Barcelona a Gaza, per part d’Israel,  ni que després de 25 anys s’hagin materialitzat els Acords d’Oslo. Demanem a aquestes dues forces polítiques que reconsiderin la seva decisió de cara al ple del dia 24 de febrer, en el qual s’han presentat mocions sobre aquesta qüestió.

A més, advertim que aquesta decisió és incoherent amb el posicionament que van tenir les mateixes forces quan van aprovar la Resolució 399/VIX del Parlament de Catalunya el passat 16 de juny de 2022 en què les forces progressistes, incloses les citades, es comprometien a treballar per la fi de l’apartheid israelià.

La decisió de l’alcaldessa de suspendre relacions amb Israel està rebent suports molt amplis i de tot el món. S’han vist cartells a Ramallah i Gaza agraint el gest valent a Barcelona. L’alcalde de Gaza va fer pública una carta agraint la decisió. Fayez Elemare de la Unió Independent de Comitès de Treballadors Palestins de Gaza també. El líder de la Iniciativa Nacional Palestina, Dr Mustapha Barghouti ha fet aquest vídeo on agraeix el gest i recrimina als polítics que no la recolzen. La legisladora palestina Hanan Ashrawi també ha agraït el gest. Sahar Francis, directora d’Adammeer l’associació més gran de suport a presos polítics a Palestina, i una de les organitzacions que ha estat criminalitzada per Israel, també ha agraït públicament el gest. Des d’Israel ho ha fet l’organització Boycott from Within.

A nivell estatal més de 80 personalitats del món de la cultura, política i pau donen suport al trencament, inclòs el cantant Paco Ibañez i l’escriptora Maruja Torres. A nivell internacional Jewish Voice for Peace està recollint firmes en suport a la decisió. La Progressive International, una plataforma que mobilitza activistes i organitzacions d’esquerres, també ha sortit aplaudint la decisió. L’organització jueva European Jews for a Just Peace també ho ha celebrat. El director d’Human Rights Watch i la relatora especial de l’ONU del Territori Palestí Ocupat han destacat la importància en el reconeixement de la realitat que es viu a Palestina. I 50 personalitats a nivell internacional, inclosos tres Nobels de la Pau, i actrius de Hollywood com Susan Sarandon i Viggo Mortensen han agraït la tasca de l’alcaldessa i de les defensores de drets humans que ho han fet possible.

El dimecres 15 de febrer les forces progressistes tenien l’oportunitat de donar suport a la nostra iniciativa ciutadana: una campanya formada per 112 organitzacions de la societat civil catalana, inclosos els principals sindicats, associacions de veïnes, antiracistes, feministes i partits polítics i altres organitzacions que lluiten per la justícia social. Lamentem que, de les forces polítiques al Consistori, només Barcelona en Comú hagi defensat els interessos de la societat civil que històricament ha empès l’Ajuntament a ser pioner en la Defensa dels Drets Humans. ERC es va abstenir de la nostra iniciativa i PSC va votar en contra. Inicialment, el PSC anava a presentar una moció en contra de la decisió de l’alcaldessa, però gràcies a la pressió ciutadana vam aconseguir que el PSC la retirés. La moció també en contra que va votar el PP, també va quedar rebutjada, però és important mencionar que el PSC hi va votar a favor.

Ens ha preocupat molt sentir les mentides que han dit els partits, blanquejant el règim d’apartheid que és l’Estat d’Israel i també la seva capital.  La imatge moderna, progressista i oberta de Tel-Aviv és utilitzada per l’Estat d’Israel per netejar la seva imatge i amagar la violació dels Drets Humans i a les pràctiques que configuren el crim d’apartheid. Una ciutat que sistemàticament discrimina una part de la població per motius religiosos i d’origen mai pot ser democràtica. Israel és només una democràcia per a les persones israelianes, i una dictadura militar per a les palestines, tal com recorda la periodista israeliana Amira Hass.  Només l’any 2022 Israel va assassinar a més de 230 palestins, i amb el nou executiu ultra de Benjamin Netayahu amb forces de l’extrema dreta tot fa pensar que la violència serà encara pitjor. Rebutgem l’acusació d’antisemitisme contra les nostres entitats, que dediquem la nostra feina a la defensa dels drets humans i contra el racisme. Recordem que la lluita pels drets del poble palestí forma part de la lluita global contra el racisme i el colonialisme, i que la nostra campanya i la ruptura de l’agermanament compten amb el suport de moltes organitzacions jueves antisionistes de tot el món i que rebutgen l’equiparació la crítica a les polítiques de l’estat d’Israel amb l’antisemitisme i que l’estat d’Israel representi el poble jueu.

El dia 24 de febrer ens toca defensar un altre cop la nostra iniciativa al Ple. Els partits són a temps de canviar d’opinió i de mostrar que no creuen que les vides palestines valguin menys, i assumir la responsabilitat que obliga el dret internacional davant dels crims de lesa humanitat, com el crim d’apartheid contra el poble palestí. Emplacem  Esquerra Republicana de Catalunya i al Partit Socialista de Catalunya que, en coherència amb el que aquests mateixos grups van votar al Consell Municipal de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, rectifiquin i que de la mateixa manera que van liderar, o no es van oposar a la suspensió de relacions amb Rússia per la invasió d’Ucraïna, facin el mateix amb Israel. Recordem que ambdós partits van reconèixer que Israel comet el crim d’apartheid al Parlament de Catalunya. Com no es pot estar d’acord en suspendre relacions amb un estat que comet el crim d’apartheid? La defensa dels drets humans i del dret internacional no pot estar sotmesa a una doble vara de mesura.

Per tot l’exposat, de forma prèvia al ple del divendres 24, fem una crida a totes les persones defensores dels Drets Humans i de la població palestina a una concentració a Plaça Sant Jaume pel proper dijous 23 de febrer a les 19h per defensar la suspensió de relacions amb Israel i exigir als partits el rebuig a l’apartheid israelià.

Posted in Uncategorized.